Paikalliset

Rivit harvenevat 50-vuotiaassa sotaveteraaniyhdistyksessä

Juhla tulossa. 50-vuotiaan veteraaniyhdistyksen puheenjohtajana toimii Håkan Karlsson ja varapuheenjohtajana Bjarne Nyholm. Kuva Eija Kosonen

Sotaveteraaniyhdistysten rivit harvenevat vuosi vuodelta. Loviisan yhdistyksessä varsinaisia veteraanijäseniä on enää yhdeksän ja lottia neljä. Keski-ikä on yli 94 vuotta.
LOVIISA Lovisanejdens Krigsveteraner - Loviisan seudun Sotaveteraanit -yhdistys täyttää 50 vuotta lauantaina 10.11. – Kymmenen vuotta sitten ajattelimme, että yhdistyksen 40-vuotisjuhla olisi se viimeinen. Toisin kävi. Toimintaa järjestetään ja juhlia pidetään niin kauan kuin meillä on veteraanijäseniä, yhdistyksen puheenjohtaja Håkan Karlsson korostaa. Valtaosa yhdistyksen jäsenistä on nykyään kannatusjäseniä. Heitä on noin sata. – Tulevaisuudessa veteraaniyhdistysten tilalle perustetaan perinneyhdistyksiä. Sellaista suunnitellaan Loviisan seudullekin, Karlsson jatkaa. Loviisan yhdistys perustettiin 16.11.1968. Se sai kaksikielisen nimen, vaikka toiminnan varsinainen kieli on ruotsi. Suomenkielisiä jäseniä on ollut mukana jonkin verran. Ensimmäisenä puheenjohtajana toimi Sven Harling. Hänen jälkeensä tehtävää ovat hoitaneet Veli E.E. Tamminen, Sigurd Slätis, Ernst Jakas, Pehr-Olof Lindborg ja vuodesta 2000 lähtien Håkan Karlsson. Aluksi yhdistyksen hallituksessa oli yksi jäsen Loviisasta ja yksi kustakin naapurikunnasta eli Pernajasta, Liljendalista, Lapinjärveltä ja Ruotsinpyhtäältä. Naapurikunnat perustivat kuitenkin pian omia yhdistyksiä.

Yhteenkuuluvaisuutta

Sotaveteraaniyhdistyksen 50 toimintavuotta ovat sisältäneet ennen kaikkea yhteenkuuluvuutta. Siihen ovat sisältyneet esimerkiksi kahvitapaamiset, teatterimatkat, retket ja juhlat. Yhdistys on ollut myös myötävaikuttamassa useiden viime sodista kertovien muistomerkkien saamiseen Loviisaan. Yhdistys on vuosien varrella voinut osaltaan auttaa myös taloudellisesti kaikkein vaikeimmissa tilanteissa olleita veteraaneja. Rahaa on hankittu erilaisilla keräyksillä ja lisäksi yhdistys on saanut lahjoituksia. Karlsson toteaa, että 2000-luvulla yhdistys ei ole saanut minkäänlaista avustusta kaupungilta. – Veteraanien kuntoutus Loviisan seudulla on hoidettu erittäin hyvin terveyskeskuksen toimesta, hän toteaa.

Vetovastuu vaihtunut

Yhdistyksen jäsenmäärä oli suurimmillaan vuonna 1971, jolloin se oli 214. Yhä harvempi sotaveteraani voi enää osallistua yhdistyksen järjestämiin tapahtumiin korkean iän tai huonon kunnon vuoksi. Vetovastuun ovatkin ottaneet nuoremmat kannatusjäsenet. 50 vuotta täyttävän yhdistyksen hallituksessa ei ole enää yhtään sotaveteraania. Hallitukseen kuuluvat Karlssonin lisäksi varapuheenjohtaja Bjarne Nyholm sekä Susanne Skogberg, Ralf Koivula, Brita Bäcklund ja Åke Bäcklund.

Juhla Esplanadissa

Yhdistys viettää 50-vuotisjuhlaa lauantaina 10.11. Päivä alkaa kello 10 kukkatervehdysten viennillä aiempien puheenjohtajien haudoille. Varsinaista juhlaa vietetään palvelutalo Esplanadissa kello 14. Onnitteluja otetaan vastaan kello 13.15 alkaen. Juhlapuheen pitää kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Otto Andersson. Musiikista huolehtivat Senior Brass ja Fridolins Sångare.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat