Paikalliset

Pyhtäälle kaavaillaan "tulevaisuuden ilmateollisuusaluetta"

Kehitystä. Lentokentältä moottoritien liittymään ulottuva, kokonaisuudessaan noin 300 hehtaarin kaava-alue rakentuu tulevaisuuden ilmaliikenteen ja teknologian sekä logistiikan ympärille. Kuva FCG arkkitehdit

Pyhtään läntisimpään E-18-moottoritien liittymään on syntymässä tulevaisuuden teknologiapuisto.
PYHTÄÄ Pyhtään kunta julkaisi kaavaluonnokseen pohjautuvat havainnekuvat perjantaina 17.5. Helsinki East Demo day -tapahtumassa.
Lentokentältä moottoritien liittymään ulottuva, kokonaisuudessaan noin 300 hehtaarin kaava-alue rakentuu tulevaisuuden ilmaliikenteen ja teknologian sekä logistiikan ympärille. Olemassa oleva lentokenttä tarjoaa alueen ilmatilan hallinnan palveluita, sääaseman ja lähestymismenetelmät myös miehittämättömälle ilmailulle. Esimerkiksi autonomisten ajoneuvojen testaus on toiminto, joka on jo käynnistynyt alueella. - Kaavaluonnoksen vision työnimi Helsinki-East Aerodrome kuvaa kunnan teemaa ja tavoitetta ”Pyhtää kartalle". Pyhtäällä tehdään tavoitteellista työtä uusien työpaikkojen ja elämisen mahdollisuuksien turvaamiseksi. Vastikään syntynyt uusi lentokenttä synnytti mahdollisuuden luoda laajempi kokonaisuus, johon sijoittuu tulevaisuuden teknologia- ja logistiikkayrityksiä, toteaa kunnanjohtaja Jouni Eho.

Sopiva sijainti

Logistiselta sijainniltaan Pyhtää on sopivan lähellä pääkaupunkiseutua etenkin suoran E18-moottoritien valmistuttua. Toisaalta Pyhtään sijainti myös Pietarin suuntaan on erinomainen. Tulevaisuudessa Pyhtään ja Pietarin välille saattaa syntyä jopa shuttle-lentoyhteys perinteisillä tai tulevaisuuden miehittämättömillä ilma-aluksilla. Kaavaluonnos mahdollistaa teollisuuden lisäksi monipuolisten tapahtumien järjestämisen konserteista messuihin suurissa hangaaritiloissa ja avarassa kiitotieympäristössä. Kirkonkylän osayleiskaava etenee kunnanvaltuuston päätettäväksi syksyn aikana. Kaavaehdotusta valmistellaan paraikaa ja se pyritään saamaan ehdotusvaiheena nähtäville seuraavien kuukausien aikana.

AULI-hankkeella ja yhteistyöllä verkosto

Cursor Oy:n, Pyhtään kunnan ja Kymenlaakson Liiton osarahoitteisen AULI-hankkeen tavoitteena on ollut tunnistaa toimijoita ja verkostoja, jotka tulevaisuudessa käyttäisivät Helsinki East Aerodromea uusien teknologioiden testaukseen. - On ollut rohkaisevaa huomata kiinnostuneiden toimijoiden määrä. Business Finlandin mukanaolo Demo Day tilaisuudessa osoittaa myös sen, että Pyhtäällä on mahdollisuudet muodostua alan kansalliseksi keskukseksi, kertoo myyntipäällikkö Sergey Troshkov Cursor Oy:stä. Business Finland järjesti kansallisen Future Mobility -ohjelman drone-tapahtuman Pyhtäällä perjantaina.
Suomalaiset yritykset, kunnat ja kaupungit ja tutkimuslaitokset ovat laajasti osallistuneet Business Finlandin järjestämään Smart Mobility -haastekilpailuun ja esittelivät Pyhtäällä ideoitaan erilaisista dronejen käyttösovelluksista sekä tutkivat mahdollisuuksiaan yritysten väliselle yhteistyölle. - Future Mobility -ohjelman drone-tapahtumassa nostettiin esille myös dronejen yhteiskunnalle tarjoamat hyödyt ja lisäarvotekijät. Dronet voivat yhteiskunnallisesti tuoda apua hyvin monipuolisesti kuten turvallisuusratkaisuihin, riskien minimoimiseen, monipuoliseen asiakaspalveluun, verkostojen kehittämiseen, toiminnan tehostamiseen sekä ympäristön suojeluun ja ilmastonmuutokseen, kertoo Business Finlandin Smart Mobility -ohjelman päällikkö Ulla Lainio.

Ilmailumuseokisassa mukana

Suomen ilmailumuseo käynnisti avoimen kumppanihaun aiemmin keväällä. Pyhtään kunta ilmoittautui kisaan mukaan ja tavoittelee ilmailumuseota tosissaan. - Ilmailumuseo on ilmaissut halunsa rakentaa tulevaisuuden museon. Uskomme, että Pyhtäälle kehittyvä Helsinki East Aerodrome voisi tarjota kansalliselle ilmailumuseolle sekä kävijöille elämyksellisen kokonaisuuden, jossa tulevaisuuden ilmailu on vahvasti läsnä. Olemme hahmotelleet kahta mahdollista sijaintipaikkaa museolle kaavaluonnosten havainnekuviin, lisää kunnanjohtaja Jouni Eho.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat