Paikalliset

Puoliautomaattikauppa varteenotettava vaihtoehto

Lokerosta ruokaa. Automaattikaupassa maksukortti syötetään sen tuotteen kohdalle, mitä halutaan ostaa. Kuva: Rivender Oy

Keinoja kaupan säilymiseksi mietitään kuumeisesti Porlammilla. Jos perinteiselle kyläkaupalle ei löydy jatkajaa, on varteenotettavaksi vaihtoehdoksi noussut puoliautomaattinen kauppa.
PORLAMMI Vaihtoehtoja kaupan säilyttämiseksi mietittiin Porlammin kyläyhdistyksen tilaisuudessa tiistaina 12.12. Keskusteluissa ovat olleet esillä perinteinen kyläkauppa, puoliautomaattinen lokerokaappikauppa ja avoimen valikoiman miehittämätön kauppa. Porlammin kyläkaupan nykyinen kauppias ilmoitti jo kesällä luopuvansa kaupasta. Jatkajaa on etsitty ja nyt valoa onkin näkyvissä. – Kaksi pariskuntaa on ilmoittanut olevansa kiinnostuneita kaupasta. Nyt odotamme heidän ratkaisuaan, kyläyhdistyksen varapuheenjohtaja Tuomas Villikka toteaa. Tiistaina kyläläisille esiteltiin vaihtoehtoisena ratkaisuna puoliautomaattista kauppaa, jos perinteinen menetetään. Myös se tarvitsee taakseen yrittäjän, muttei vaadi henkilökunnan jatkuvaa läsnäoloa. – Puoliautomaattikauppa ja perinteinen kauppa voisivat toimia myös kimpassa. Puoliautomaattikauppaa voisi käyttää 24 tuntia vuorokaudessa. Nyt lähin vuorokauden ympäri käytettävissä oleva paikka on Vanhankylän ABC. Sinne on Porlammilta matkaa 35 kilometriä, Villikka laskeskelee ja jatkaa, että mahdollinen Porlammin puoliautomaattikauppa voisi houkutella asiakkaita myös kylän ulkopuolelta.

Korttia käyttäen

Puoliautomaattikauppojen laitteistoja toimittavan Rivender Oy:n edustaja Sami Lindstedt kävi tiistaina kertomassa porlammilaisyleisölle miten puoliautomaattinen kauppa toimii. Paikalla oli 23 kyläläistä. Myymälään kirjaudutaan pankki- tai luottokortin avulla ja tehdään katevaraus samaan tapaan kuin esimerkiksi bensa-automaatilla. Sen jälkeen asiakas valitsee ja kerää tuotteita automaatin lokeroista käyttämällä niihin samaa korttia. Ostoksista saa halutessaan myös kuitin. – Puoliautomaattisessa kaupassa henkilökuntaa on paikalla osan aikaa päivästä, kuten perinteisissä ruokakaupoissa, Lindstedt selvittää. – Täysautomaattisina versioina kaupat toimivat itsepalvelumyymälöinä. Rivender Oy on vielä alkuvaiheessa automaattikaupoissa ja se on juuri siirtymässä startup-yritysvaiheesta kasvuyritykseksi. – Ensimmäisiä tilattuja myymälöitä valmistuu ensi vuoden alussa. Siirrettävä esittelymyymälämme avattiin helmikuussa Forssassa. Nyt se on Kärkölässä ja on siellä avoinna 24/7, Lindstedt kertoo.

Liikkeelle nopeastikin

Kyläillassa kyseltiin puoliautomaattikaupan toimivuudesta. Villikan mukaan esille nousi esimerkiksi kauppatilan mahdollinen väärinkäyttö eli sisälle tultaisiin tekemään jotain muuta kuin ostoksia. – Sataprosenttisen varmoja siitä, ettei näin voisi tapahtua, ei tietenkään voida olla. Valvontalaitteisto on kuitenkin modernia ja lisäksi vaaditaan tunnistautuminen. Kaupoista on myös yhteys vartiointiliikkeeseen, Villikka mainitsee. Hän jatkaa, että mahdollinen puoliautomaattinen kauppa voidaan pistää pystyyn nopeastikin. Se sijoittuisi nykyisen Porlammin kaupan tiloihin. – Nyt kuitenkin odotetaan perinteisestä kyläkaupasta kiinnostuneiden päätöksiä. Tärkeintä olisi, ettei kaupanpitoon tulisi taukoja. Asiakkaat oppivat helposti käymään muualla ja menetettyjen asiakkaiden takaisin saaminen on vaikeaa. Rivender Oy:n kehittämillä automaattikaupoilla pyritään vastaamaan siihen haasteeseen, joka aiheutuu kun pienet, perinteiset lähikaupat vähenevät. Konseptilla on haettu ratkaisua etenkin pienten maaseutukylien elinvoimaisuuden säilyttämiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat