Paikalliset

Porlammille automaattikauppa tavallisen kaupan rinnalle

Oma kauppa, tai oikeastaan kaksi, säilyy Porlammilla. Tavallinen kauppa on jatkossa avoinna arkisin neljä tuntia ja sen rinnalle rakentuu automaattikauppa, joka on avoinna aina. Yhdistelmä on ensimmäinen laatuaan Suomessa.
PORLAMMI – Suunnitelmat ovat muuttuneet sellaisella vauhdilla, etten itsekään pysy perässä, yhdeksän vuotta kyläkauppaa Porlammilla pitänyt Elina Rautiainen naurahtaa. Rautiainen on etsinyt kaupalleen jatkajaa viime kesästä asti. Hän haluaa luopua kaupanpidosta perhesyistä. Tammikuun alussa hän päätti, että kauppa suljetaan tammikuun lopussa eli tuo päivä olisi ollut keskiviikkona. Asiasta lähti jo kirjekin kyläläisille. Sen jälkeen tilanne muuttui nopeasti. Yrittäjä Harri Kalliokoski innostui automaattikaupasta ja päätti ryhtyä jatkamaan kyläkauppaa. Hän tilasi kaupan pihaan automaattikaupan esittelykontin, jonka lokeroita aletaan täyttää näinä päivinä. – Kauppa tulee toimimaan niin kutsuttuna puoliautomaattina. Eli automaatti on auki 24 tuntia vuorokaudessa ja samassa tilassa toimiva kauppa maanantaista perjantaihin neljä tuntia kello 14-18. Lauantain ja sunnuntain aukioloajat ovat vielä mietinnän alla, Kalliokoski kertoo. Hän toivoo asiakkailta kärsivällisyyttä, sillä ottaa aikaa ennen kuin kaikki lähtee kunnolla rullaamaan. Kalliokoski on ostanut itselleen nykyisen kaupan tilan sekä viereisen Osuuspankin tilan. Rautiainen jatkaa kaupassa ainakin helmikuun ajan ja pidempäänkin, jos tarvetta on. Kevään korvalla hän jää äitiyslomalle. – Olen täällä nyt osa-aikaisena työntekijänä auttamassa käynnistysvaiheessa. Ennen kuin alkuun päästään, on tehtävä vielä miljoona asiaa.

Lokeroita täytetään

Automaattikauppa toimii noin kaksi kuukautta kaupan pihassa olevassa kontissa. Kontin lokeroita aletaan täyttää tuotteilla niin, että niitä voisi ostaa jo ensi viikolla.
Aluksi ulkona. Automaattikauppa toimii kaupan pihalla siihen asti, kunnes sisätilan remontti saadaan valmiiksi. Kuva Eija Kosonen

– Kontin valikoimaan kuuluu noin 70 tuotetta. Sitten, kun automaattikauppa saadaan sisälle myymälään, tuotemäärä nousee noin 150:een, Rautiainen kertoo. Kaupassa tehdään parhaillaan remonttia. Kaupan etuosaan tulee automaattikauppa ja takaosassa jatkaa perinteinen kauppa. Väliin tulee seinä. – Automaattikauppaan pääsee aina, mutta tavalliseen vain aukioloaikoina. Tavallisen kaupan valikoima säilyy suurin piirtein ennallaan eli asiakkaat löytävät sieltä ne tutut suosikkituotteensa. Tavallisen kaupan aukioloaikoina paikalla on myyjä, Rautiainen selvittää. Tavallisen kaupan säilyminen muutamien tuntien ajan nähtiin tarpeellisena, sillä aivan kaikkea automaattikaupan lokeroista ei voi ostaa. Tällaisia tuotteita ovat lähinnä tupakka ja alkoholipitoiset juomat. – Myöskään esimerkiksi vihanneksia, punnittavia tuotteita ja isoja pakkauksia niihin ei voi laittaa. Tosin tekniikka kehittyy jatkuvasti.

Käyttöön opastetaan

Rautiainen ja Kalliokoski ovat tyytyväisiä siihen, ettei kaupanpitoon ole tulossa katkoksia. Tavallisen kaupan ovet ovat auki maanantaista perjantaihin kello 14-18. – Tämä aika valittiin siksi, että kuormat tulevat yleensä iltapäivisin. Se, että ovi on auki kello 18:aan helpottaa myös työssäkäyvien asiointia, Rautiainen uskoo. – Nyt alamme täyttää automaattikauppaa. Lokeroiden täyttämisessä on opeteltavaa, jotta kaikki toimii kuten pitää. Automaattikaupassa asioidaan pankki- tai luottokortilla samaan tapaan kuin esimerkiksi bensa-automaatilla. Perinteisessä kaupassa voi edelleen maksaa joko käteisellä tai kortilla. – Automaatin käytössä neuvomme kaikkia kädestä pitäen. Käyttö ei ole vaikeaa ja sen oppii muutaman kokeilukerran jälkeen, Rautiainen rohkaisee.

Lajinsa ensimmäinen

Rautiainen kertoo, että Porlammin kahden kaupan yhdistelmä on ensimmäinen laatuaan Suomessa. – Esittelykonttia on kierrätetty eri puolilla maata. Lahdessa avataan pelkkä automaattikauppa helmikuussa. Hän on tyytyväinen, että kauppa-asiaan löytyi lopulta ratkaisu. – Se, että kauppa olisi mennyt kiinni, olisi ollut tosi kurjaa. Pitkäaikaiset kanta-asiakkaat ovat sanoneet minulle, että älä meitä ajattele vaan omaa elämääsi ja perhettäsi. Ei se niin yksinkertaista ole. Ajattelen kyläläisiä väkisinkin. Ei olisi ollut helppoa vain lähteä ja sanoa heille, että koittakaa pärjätä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat