Paikalliset

Polkujuoksu on pop

Laji tuo vaihtelua tasaisella asvaltilla juoksemiseen ja kehittää lihaksia toisella tavalla. Sunnuntaina Lapinjärveltä reiteille lähti parisenkymmentä innokasta.
LAPINJÄRVI Lapinjärven Urheilijoiden järjestämä polkujuoksukoulu on saavuttanut suuren suosion. Lajin saloihin on voinut tutustua syksyn ja talven ajan ohjatusti. Viime sunnuntaina parikymmentä innokasta juoksijaa kokoontui Kirkonkylän koululle, josta lähdettiin matkaan seutukunnan poluille. Koulu kerää osallistujia laajalta alueelta. Sunnuntaina juostiin 8 kilometrin ja 15 kilometrin reiteillä. Yksi innokkaista Lapinjärven polkujuoksukoululaisista on Pernajan kirkonkylästä paikalle tullut Jonna Hinttaniemi, joka on osallistunut juoksukouluun alusta lähtien. – Olen mukana varmasti sen vuoksi, että olen vähän yllytyshullu. Hänellä on seuranaan toinen yhtä yllytyshullu, Maria Boberg, jonka kanssa he osallistuvat erilaisiin juoksutapahtumiin ja harjoittelevat yhdessä. – Kun toinen saa hyvän idean..., Hinttaniemi sanoo. – ...niin toinen ei sano ei, Boberg jatkaa. Molemmat pitävät polkujuoksukoulusta, sillä paikalla on henkilöitä jotka tuntevat alueen polut, jolloin juoksemiseen voi keskittyä täysipainoisesti. Samalla saa juosta sellaisia polkuja, joita ei muuten löytäisi.

Lehtiartikkeli siivitti alkuun

Hinttaniemi kertoo aloittaneensa juoksuharrastuksen nelisen vuotta sitten ja huomattavasti suuremmalla elopainolla varustettuna. – Löysin artikkelin, jonka otsikkona oli: Opi juoksemaan viisi kilometriä. Seurasin artikkelia orjallisesti ja lopulta juoksin viisi kilometriä. Tämän jälkeen tavoite vaihtui 10 kilometriin. Huomaamatta juoksukipinä muuttui intohimoksi ja matkat pitenivät. – Vajaa vuosi aloittamisesta juoksin puolimaratonin, vuosi siitä maratonin ja viime vuonna olin Pallas-Hettassa, jossa juoksin 56 kilometriä. Nyt suunnitelmissa on mennä juoksemaan Karhun kierrokselle. Juostavaa tulee 55 kilometriä. Lisäksi hän aikoo osallistua Lapinjärvellä toukokuussa järjestettävään SisuXtrail -polkujuoksutapahtumaan. – Kisoissa tavoitteena on päästä maaliin.
Juoksukaverukset. Maria Boberg (vasemmalla) ja Jonna Hinttaniemi juoksevat yhdessä Lapinjärvellä ja erilaisissa kisoissa. He tsemppaavat ja yllyttävät toisiaan yhä parempiin suorituksiin. Kuva Mika Mykkänen

Monia etuja

Hinttaniemi sanoo, että metsässä juostessa sielu lepää. Lisäksi lähiseudun maastot ja polut tulevat tutuksi. – Parasta tässä on pään tyhjennys ja uudet paikat. Juoksemme aika paljon, joten se että löytyy uusi paikka, on tärkeää, Boberg lisää. Polkujuoksu on lajina monipuolinen, sillä juoksijalta vaaditaan kestävyyttä, ketteryyttä, koordinaatiota ja tasapainoa. Vaihteleva maasto vahvistaa myös kehon eri lihaksia. – Tämä on kuitenkin pehmeämpää kropalle kuin asvaltilla juokseminen. Hän toivoo, että maastossa juokseminen tuo myös helpomman vanhuuden. – Olen ajatellut, että kun olen vanha, niin minulla on ainakin parempi tasapaino. Haave näyttäisi todelta, sillä tasapaino on kehittynyt huimasti polkujuoksun myötä. Boberg mainitsee, että poluilla kirmaaminen on selvästi vahvistanut polvia ja nilkkoja. – Tämä vahvistaa lihaksia erilailla kuin asvaltilla juokseminen. Tämä on myös nivelille armollisempaa juosta pehmeämmällä. Naiset sanovat, että monesti lenkeillä käy myös niin, että neljästä kilometristä tulee viisitoista. Matka taittuu huomaamatta. Suomen Ladun mukaan polkujuoksu on matalan kynnyksen liikuntaa, jossa nimensä mukaisesti juostaan poluilla. Usein juokseminen tapahtuu lähimetsissä tai vaellus- ja retkeilyreiteillä. Polkujuoksussa vauhti ja rasitus vaihtelevat. Poluilla juokseminen vaatii myös seikkailumieltä, sillä reiteiltä ei välttämättä selviä kuivin jaloin, varsinkaan talviaikaan. Hinttaniemi ja Boberg antavat juoksuharrastuksen aloittajille neuvon: aloittakaa rauhallisesti, juoskaa ensi alkuun pieniä matkoja ja kävelkää välillä.

SisuXtrail -polkujuoksutapahtuma toukokuussa

Lapinjärven Urheilijat pyrkii järjestämään hauskan juoksutapahtuman. Sadan ilmoittautuneen rajapyykki on jo rikki. Tammikuun 9. päivänä tapahtumaan oli ilmoittautuneita 120, SisuXtrailin järjestelyissä tiiviisti mukana oleva Esa Huttunen kertoo. Hänen mukaansa osallistujamäärän suhteen tavoitteita ei ole, vaan ne ovat muualla. – Pyrkimyksenä on järjestää hauska tapahtuma haasteita kaipaaville juoksuaktiiveille että harrastajille. Hänen mukaansa näyttää vahvasti siltä, että erityisesti pitkät matkat kiinnostavat. Pisimmät matkat ovat 68 kilometriä, 30 kilometriä ja 21 kilometriä. – Huomaa, että ihmiset haluavat sitoutua, harjoitella ja ylittää itsensä alueen reiteillä. Pitkien matkojen lähtöpaikka on Café Lilja Liljendalissa. Lyhyemmät matkat starttaavat Lapinjärveltä. Huttunen kertoo, että tapahtumasta on pyritty tekemään sellainen, että matkoja olisi valittavana niin, että jokainen löytää itselleen mieluisan. – Kahdeksan kilometrin ja lasten kahden kilometrin matkoille ei vielä ole paljon osallistujia. Hän uskoo, että niihin saadaan ilmoittautuneita, kun tapahtuma lähestyy. Ennakkoilmoittautuminen päättyy 18.4. Itse tapahtuma viedään läpi 12. toukokuuta.
Fakta
  • Polkujuoksukoulussa käydään läpi miten poluilla liikkumisen voi tehdä mielekkäämmin.
  • Polkujuoksussa voi käyttää tavallisia lenkkareita tai kumppareita. Paremman pidon, tuntuman, varmuuden ja turvallisuuden antaa polkujuoksukenkä tai nastakenkä.
  • Polkujuoksukoulu tarjoaa uusia lenkkireittejä mukavassa porukassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat