Politiikka kuuluu vappuun

Työn orjat. Vapun poliittisuus on takavuosista laimentunut, mutta porvarihallitus saanee silti kyytiä tänään myös Loviisan torilla. Kuva: Arto Henriksson

Tänään Suomessa ja eri puolilla maailmaa vietetään vappua, jota pidetään erityisesti työläisten ja ylioppilaiden keväisenä karnevaalina. Vapun nimi on peräisin 700-luvulla eläneestä brittisyntyisestä ja Baijerissa vaikuttaneesta abbedissa Valburgista, joka julistettiin pyhimykseksi 1. toukokuuta vuonna 870. Työläisten juhlapäiväksi vappu vakiintui alkujaan 1800-luvulla Yhdysvalloissa, jossa toukokuun ensimmäinen päivä oli yleensä työsopimusten uusimisen ja työpaikan vaihtamisen päivä. Suomessa vapusta tuli työntekijöiden vapaapäivä vuonna 1944 ja virallinen liputuspäivä vasta vuonna 1979. Samalla sitä ryhdyttiin kutsumaan myös suomalaisen työn päiväksi.Monille vappu on ennen kaikkea kevään ja kevättöiden juhla. Pihoja siistitään, mökkejä siivoillaan, puutarhoja kunnostetaan sekä grilli- ja terassikautta aloitellaan. Loviisassa vapunvietto on vuosikymmenten kuluessa muuttanut muotoaan, mutta monet perinteet ovat silti säilyneet. Vasemmiston perinteistä vappumarssia ei ole nähty Loviisassa enää vuosikymmeniin, mutta Ruotsinpyhtään mieslaulajien torilla esittämien työväenlaulujen perinne sentään on jatkunut. Legendaarista vallankumouslaulua, "kansainvälistä" on kuultu porvareidenkin hyräilevän kuplivaa vapputunnelmaa nostattamassa. Kansainvälisen sanat palauttavat kouriintuntuvasti mieleen kuinka syvä oli kansan kahtiajako vielä pitkään sisällissodan jälkeenkin. Esimerkiksi vuonna 1934 sisäasiainministeriö kielsi kokonaan Kansanvälisen esittämisen ulkoilmassa. Esimerkiksi 1970- ja 80-lukuihin verrattuna vapun poliittisuus on kuitenkin hälventynyt ja vastakkainasettelu vaimentunut. Myös poliittiset banderollit sekä julisteet ja iskulauseet ovat kadonneet lähes kokonaan Loviisan katukuvasta. Vaikka vappu on nykyisin vähemmän poliittinen, lienee selvää, että istuva porvarihallitus saa kuulla kunniansa tänään kello 10 Loviisan torilla, jossa SDP:n puoluevaltuuston puheenjohtaja, kymiläinen kansanedustaja Sirpa Paatero pitää vappupuheensa. Voisi lyödä vetoa, että hallituksen ajamia sote-uudistusta, aktiivimallia ja työehtojen heikentämistä tuskin kiitellään. Todennäköisesti myös 1918 sisällissota ja sen syiden sekä opetusten pohdinnat ovat esillä puheessa. Sadan vuoden takaisten tapahtumien muisteleminen on jo tuonut oman punaisen lisävärinsä kuluvan kevään eri muistotilaisuuksiin. Istuvan hallituksen suosio on tehtyjen ja esitettyjen työelämän pelisääntöjen muutoksista johtuen pienentynyt, ja SDP:stä on gallupkyselyjen perusteella tullut jälleen suurin puolue. Samaan aikaan kunnallisalan kehittämissäätiön kyselyssä suomalaisten mielestä kokoomus on kyvykkäin puolue ja SDP sekä keskusta seuraavaksi kyvykkäimmät. Eri kyselyissä erot kolmen pääpuolueen kesken ovat todellisuudessa muutaman prosenttiyksikön luokkaa, ja mahtuvat lähes virhemarginaalin sisään.

"Pitkän konsensuskauden jälkeen puoluepolitiikka näyttää palanneen politiikkaan myös Loviisassa."

Valtakunnan politiikassa eletään parhaillaan pitkästä aikaa jännittäviä hetkiä, kun juhannukseen mennessä ratkennee hallituksen sote- ja maakuntahallintouudistuksen sekä samalla myös pääministeri Juha Sipilän johtaman hallituksen kohtalo. On mahdollista, että sote kaatuu ja eduskunta hajotetaan kesäkuussa ja ennenaikaiset eduskuntavaalit järjestetään syksyllä. Samalla myös 28.10.2018 aiotut maakuntavaalit lykkääntyisivät tai peruuntuisivat kokonaan. Jos ei, niin viimeistään 14.4.2019 eduskuntavaaleista on tulossa mielenkiintoiset, kun SDP pyrkii oppositiosta takaisin hallitukseen. Pitkän konsensuskauden jälkeen puoluepolitiikka näyttää palanneen politiikkaan myös Loviisassa. Valtuuston viime kokouksen toisen asteen koulutusta koskeneissa puheenvuoroissa oli pitkästä aikaa havaittavissa aatteen paloa, kun SDP:n valtuutetut asettuivat puheissaan jyrkästi vastustamaan osakeyhtiömallia, ja hävittyään äänestyksen jättivät melko harvinaisen eriävän mielipiteen.

Hauskaa ja turvallista vappua kaikille Lovarin lukijoille ja tukijoille puoluekantaan katsomatta!

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet