Poliisiasemalle jatkoaikaa

Lisäaikaa. Itä-Uudenmaan poliisin itäisin poliisiasema ja sen palvelut säilyvät toistaiseksi Loviisassa. Kuva: Itä-Uudenmaan poliisi.

Loviisan seudulla huokaistiin perjantaina jälleen helpotuksesta, kun Itä-Uudenmaan poliisin johto kertoi Loviisan kaupungin delegaatiolle, että Loviisan poliisiasema säilyy ainakin toistaiseksi Loviisassa. Poliisin pääviesti loviisalaispoliitikoille oli, että poliisin kenttätoiminta säilyy vähintään nykyisellä tasolla, ehkä jopa hieman korkeammalla tasolla. Loviisassa on jo parin vuosikymmenen ajan ollut huolta poliisiaseman tulevaisuudesta, ja erityisesti sen palvelutason säilymisestä. Runsas vuosi sitten julkisuuteen vuosi Itä-Uudenmaan poliisin tulevaisuustyöryhmän sisäinen raportti, jonka mukaan Loviisan, Järvenpään ja Nurmijärven poliisiasemista tulisi pelkkiä toimipisteitä, joissa palveluja saisi rajoitetusti. Tulevaisuusraportin mukaan rikosilmoitusten vastaanotto ja kansalaisten lupapalvelut toimisivat päivittäin vain täyden palvelun poliisiasemilla, ja muissa toimipisteissä sen sijaan vain rajoitetusti. Sittemmin poliisin johto kiirehti kertomaan, ettei tulevaisuustyöryhmän heikennysesityksiä tulla Loviisassa ainakaan toistaiseksi toteuttamaan. Tällä hetkellä uhka poliisilaitoksen sulkemisesta on toistaiseksi jälleen hälvennyt, mutta vain toistaiseksi. Itä-Uudenmaan alueella on kolme kansallista erityiskohdetta; Helsinki-Vantaan lentoasema, Porvoon öljyjalostamo sekä Loviisan voimalaitos, jotka edellyttävät myös poliisilta erityistä varautumista. Ydinvoimalan sijainti sekä maantieteellisesti laaja alue ovatkin todennäköisesti olleet tärkeimpiä syitä, joiden perusteella poliisiasema on toistaiseksi säilynyt Loviisassa.

"Loviisa ilman omaa poliisiasemaa ei olisi enää entisensä."

Loviisan poliisiaseman sulkeminen ja toimintojen siirtyminen Porvooseen heikentäisi merkittävästi poliisin toimintakykyä alueella. Oman poliisiaseman säilymisellä on turvallisuusmielikuvan lisäksi tärkeä vaikutus myös rikollisten kiinnijäämisriskiin sekä rikosten selvittämisprosentteihin. Esimerkiksi 21 000 asukkaan Mäntsälässä, jossa poliisiasema lakkautettiin vuonna 2016, putosi paikallisten rikosten selvittämisprosentti merkittävästi. Kun vuonna 2015 poliisi selvitti Mäntsälässä tapahtuneista rikoslakirikoksista 38 prosenttia, oli vuonna 2016 vastaava luku pudonnut 33,3 prosenttiin. Vuonna 2017 rikoksista selvitettiin enää 29 prosenttia. Rikosten selviämisprosentti oli laskenut yhdeksän prosenttiyksikköä. Vaikka Loviisan aseman sulkemisuhka onkin jälleen hetkeksi hälvennyt, on aktiivista sekä puoluerajat ylittävää lobbausta ja yhteydenpitoa tarpeen aiheesta edelleen jatkaa. On todennäköistä, että valtio pyrkii jatkossakin pikemminkin supistamaan kuin laajentamaan palveluverkostoaan varsinkin pienemmillä paikkakunnilla. On myös tärkeää, että aseman toiminta jatkuu nykyisessä laajuudessaan eikä asemasta tehdä pelkkää Porvoosta toimivien partioiden taukotupaa. Loviisa ilman omaa poliisiasemaa ei olisi enää entisensä.

Sydänviikkoa

Tällä viikolla Suomessa vietetään perinteistä sydänviikkoa, jolloin kansalaisia muistutetaan liikunnan merkityksestä terveydelle. Myös Loviisassa on useita kaikille avoimia sydänviikon tapahtumia. Jo viisi minuuttia ulkoilua luonnossa kohentaa mielialaa. Myös keskittymiskyky paranee ja stressi vähenee. Säännöllinen liikunta laskee myös verenpainetta ja verensokeria, parantaa kolesteroliarvoja, vahvistaa luustoa sekä helpottaa painonhallintaa. Liikunnan merkitystä yksilön hyvinvoinnille ja terveydelle sekä myös kansantaloudelle on vaikea yliarvioida. Aina kannattaa ryhtyä ylös, ulos ja lenkille!

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet