Pankkikeskustojen aika on ohi

Bank - Pankki. Useiden eri pankkien hulppeat konttorit ovat pitkään hallinneet Loviisan torin ympäristöä. Vähitellen ne ovat kaikkoamassa katukuvasta. Kuva: Arto Henriksson.

Loviisan keskustan ilme muuttuu jälleen hieman, kun Nordea -pankki sulkee konttorinsa kuukauden kuluttua 30.9., ja yhdistää sen toiminnot Porvoon konttoriinsa. Jäljellä ovat toistaiseksi supistetuilla aukioloillaan vain Aktia sekä Itä-Uudenmaan Osuuspankki. Vielä parisenkymmentä vuotta sitten Loviisan torin ympärys oli kokonaan pankkien, jos nyt ei aivan palatsien, niin hulppeiden huoneistojen ja suurten salien täyttämä. SYP, KOP, Merita, Nordea yhdistymisketju vähensi kerta heitolla Loviisan konttoreiden lukumäärää. HOP oli lähtenyt jo aikaisemmin ja Postipankkikin kadonnut katukuvasta. Sama pankkikonttoreiden katoaminen ja kutistuminen on nähtävissä myös muiden kaupunkien, jopa suurten kaupunkien keskustoissa. Taajamista puhumattakaan. Uusien konttoreiden avaamiset ovat nykyisin harvinaisia poikkeuksia. Vaikka pankkikonttoreiden puuttuminen monia harmittaakin, on niiden poistuminen osa luonnollista kehitystä, joka on pääsääntöisesti myönteinen asia. Konttorissa jonottamisen sijaan useimmat pankkiasiat hoituvat paremmin, tehokkaammin ja edullisemmin älypuhelimilla, tietokoneilla tai automaateilla. Samoin joitakin pankkiasioita voi nykyisin hoitaa S-ryhmän tai K-ryhmän myymälöiden kassoilla.
"Pankkikonttoreiden poistuessa keskustasta ehkä olennainen kysymys on, mitä tilalle."
Pankkikonttoreiden kävijämäärät ovat pienentyneet niin paljon, ettei henkilökuntaa enää kannata pitää asiakaspalvelussa samoja määriä kuin ennen. Mikäli kysyntää ja maksajia olisi, olisi konttoreiden palveluitakin todennäköisesti edelleen tarjolla. Tosin vielä on kuitenkin pankkitarpeita, jotka edellyttävät käyntiä konttorissa. Lienee vain ajan kysymys, koska pankit yhdistävät voimansa ja perustavat yhteispalvelupisteitä, joista saa kaikkien pankkien pankkipalveluita samaan tapaa kuin Otto-automaateilta saa käteistä kaikkien pankkien korteilla. Pankkikonttoreiden poistuessa keskustasta ehkä olennainen kysymys on, mitä tilalle. Loviisan kaupungin virastot ovat osittain jo täyttäneet keskustan katutasoja. Sekin on parempi vaihtoehto kuin tyhjyyttään ammottavat näyteikkunat, mutta silti parhaita katutasoja ei ole mielekästä miehittää virastoilla ja toimistoilla. Kaupunkikuvan ja viihtyvyyden kannalta olisi toivottavaa, että parhaille ja näkyvimmille paraatipaikoille saataisiin sellaista liike- tai palvelutoimintaa, joka toisi keskustaan asiointiliikennettä ja pitäisi ovipumput kiireisinä. Pankkikonttorit eivät ole sitä enää pitkään aikaan tehneet. Myöskään virastot ja toimistot eivät juurikaan elävöitä kaupunkikeskustaa. Galleria, pizzeriat, Loviisan Sähköpiste, Apteekki, kampaamot, Zilton, Tango, Marilyn, Grillimpi, Vaherkylä ja niin edelleen ovat hyviä esimerkkejä toivotunlaisesta liiketoiminnasta, joka tuo toreille ja kaduille elämää osin myös iltaisin ja viikonloppuisin. Samoin tekevät tietenkin myös keskustan asuinhuoneistot. Satakunta vuotta kestänyt pankkikeskustan ajanjakso alkaa Loviisassakin olla jo mennyttä aikaa, ja tyhjentyville pankkisaleille etsitään muuta käyttöä. Toivottavasti Loviisan torin ympäristöstä ei muodostu ainakaan nykyistä enemmän toimistojen ja virastojen keskustaa, vaan mieluummin kauppaliikkeiden, kuppiloiden, kirjastojen, putiikkien, ravintoloiden, kampaamoiden, käsityöpajojen ja muiden liikkeiden elävöittämä ydinkeskusta.

Onnistunut viikonloppu

Loviisan Wanhat Talot -tapahtuma, Jokelan vanhan ajan päivät sekä koko Loviisan superviikonloppu näyttävät onnistuneen jälleen suorastaan erinomaisesti. Ainakin, jos on uskominen blogeissa ja sosiaalisen median palstoilla julkaistuihin kymmenien turistien positiivisiin päivityksiin. Tapahtumien järjestäjiä ja erityisesti kymmenien vapaaehtoisten joukkoa on syytä onnitella sekä kiittää erinomaisesta työstä Loviisan imagon, elinvoiman ja viihtyvyyden parantamiseksi.

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet