Paikalliset

Palvelutalon arki rullaa hyvin

Avajaiset. Harmaakallion palvelutalo avattiin virallisesti keskiviikkona. Juhlaa vietettiin asukkaiden, henkilökunnan ja kutsuvieraiden kesken. Kuva Eija Kosonen

Harmaakallion palvelutalossa, Hyvän elämän talossa, vietettiin 18.4. avajaisia ja avoimien ovien päivää. Neljä kuukautta sitten käyttöön otetun vanhusten palvelutalon arki on lähtenyt rullaamaan hyvin.
Perusturvajohtaja Carita Schröder toi avajaispuheessaan esiin asenteiden tärkeyden. – Viime vuonna tehdyssä väitöskirjassa kerrotaan, että ympärivuorokautista hoitoa tarvitsevien vanhojen ihmisten elämänlaatua voidaan kohottaa yksinkertaisilla asioilla, jotka eivät paljon maksa. Asenne nostetaan ensimmäiseksi asiaksi. Schröder totesi, että asenne ei ole resurssikysymys. Asenne on johtamista, kouluttamista ja työkulttuuria ja ihan ilmaista.

Leikinlaskuun on aikaa

Asenne on Schröderin mukaan myös sitä, että ollaan kiinnostuneita siitä, kuka vanhus on, ja tuetaan vanhan ihmisen aiempaa elämäntyyliä ja tapoja. – Ilokseni huomaan esimerkiksi, että paikalla on monta Harmaakallion asukasta, joilla on tukka laitettu ja kynnet lakattu. Hyvä on myös tarjota vanhuksille mahdollisuus osallistua oman yhteisönsä elämään vaikkapa puutarhaa hoitamalla. Schröder jatkoi, että sallittua on myös puhua muustakin kuin hoitoon liittyvistä asioita. – Täällä varmasti muistetaan, että asukkaat ovat vuokraa maksavia omassa kodissa asuvia vanhoja ihmisiä. Hyvässä elämässä kaikenlaisten tunteiden ilmaisu ja tunneilmaisussa tukeminen on ensiarvoisen tärkeää. – Jopa riitely on joskus hyvästä. Huumori on myös erittäin tärkeää. Leikinlaskuun jokaisella hoitajalla on aikaa. Huumorin avulla ratkeaa myös moni hankala tilanne.

Kissoja ja kanoja

Monelle ihmiselle hyvään elämään kuuluvat myös eläimet. Harmaakalliolla hellittävinä on kaksi kissaa. Kesäksi pihaan muuttaa myös kanoja. Koiravieraita kodissa käy silloin tällöin. Iloa arkeen tuo myös piha, jossa voi sekä ulkoilla että hoitaa kesällä puutarhaa. Vanhusten uudessa palvelutalossa on 56 paikkaa. Rakennus on jaettu neljään yksikköön, joista jokaisessa asuu 14 vanhusta omissa huoneissaan. Lisäksi kodissa on runsaasti yhteisiä tiloja. Kaikkiaan tilaa on yli 3 000 neliömetriä. Palvelutalo työllistää noin 35 henkilöä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat