Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uimarannat | Lapinjärveltä ja Porvoosta ehdotuksia uusiksi valvottaviksi uimarannoiksi Itä-Uudellamaalla

Porvoon ympäristöterveydenhuolto pyysi maalis-huhtikuussa ehdotuksia ja huomautuksia valvottavien uimarantojen luetteloon.

Porvoon ympäristöterveydenhuolto pyysi maalis-huhtikuussa ehdotuksia ja huomautuksia valvottavien uimarantojen luetteloon. Myös Lapinjärveltä tehtiin ehdotuksia valvottaviksi uimarannoiksi. Ympäristöterveydenhuolto valvoo yleisten uimarantojen veden laatua Askolassa, Lapinjärvellä, Loviisassa, Myrskylässä, Pornaisissa, Porvoossa, Pukkilassa ja Sipoossa.

– Porvoon uimarantaluetteloon tuli ehdotus uimarannasta Porvoonjoessa Tukkilan sillan lähellä Kerkkoossa. Lisäksi Lapinjärveltä Harsbölen, Lapinkylän ja Heikinkylän rannoista. Meiltä ehdotukset laitetaan tiedoksi kyseiselle kunnalle tai alueella olevalle toimijalle. He ratkaisevat, ottavatko uimapaikan ylläpidettäväksi yleisenä uimarantana. Ympäristöterveydenhuolto voi myös velvoittaa ilmoituksen tekemistä niistä kohteista, joissa on uimarannalle tyypilliset tunnusmerkit, esimerkiksi opastekyltti, pukukopit, maininta verkkosivuilla, vs. terveydensuojelusuunnittelija Paula Hänninen Porvoon ympäristöterveydenhuollosta kertoo.

Lapinjärvellä valvottavien listalla ovat jo Kirkonkylä, Särkjärvi ja Pyhäjärvi. Loviisassa valvottavia ovat Plagen (EU-ranta), Valko, Särkjärvi eteläranta, Riissalmi, Kiramo, Taikaranta, Lill-Bäston, Koskenkylänjoki, Kukuljärvi ja Rönnäs. Yleisten uimarantojen lisäksi valvotaan leirikeskusten uimarantoja, joista Loviisassa Källan.

Hännisen mukaan ylläpitäjän tulee huolehtia rannan siisteydestä, terveellisyydestä ja turvallisuudesta. Viranomaisvalvonnan kustannukset koostuvat uimavesinäytteistä ja tarkastuksista, jotka ovat suuruudeltaan muutamia satoja euroja kesässä. Rannan ylläpitäjä vastaa kustannuksista.

Itä-Uudenmaan rannat ovat yleisesti ottaen olleet kunnossa.

– Joillakin rannoilla esiintyy tyypillisesti sinilevää ja joillain on ollut lintuja (hanhia), jotka voivat saastuttaa veden ja liata rannan.

Ympäristöterveydenhuollon näytteenotto ja tarkastukset ovat pistokokeenomaisia ja esimerkiksi sinilevätilanne voi muuttua vaikkapa tuulista johtuen nopeastikin. Jokaisen olisi hyvä opetella tunnistamaan sinilevä. Rantojen ilmoitustaululla ja verkkosivuilla on tietoa muun muassa näytteiden tuloksista. Uimavesiepidemioiden välttämiseksi ohjeita on THL:n nettisivuilla.