Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ohjusvene kiinnittyy Porvoon Tolkkisten satamaan kesäkuussa – maanpuolustusyhteisöt kokoontuvat jokirantaan

Yleisöpäivänä on alus Porvoon Tolkkisissa ja jokirannassa voi tutustua maanpuolustusjärjestöjen toimintaan.

Porvoossa vieraileva Ohjusvene Porvoo kiinnittyy Tolkkisten satamaan ja on avoinna yleisön vierailua varten lauantaina 3. kesäkuuta kello 10–16. Edellinen vierailu oli vuonna 2019.

Ohjusvene Porvoo on osallistunut tänä vuonna aluskohtaisiin harjoituksiin ja valmiustehtäviin, joissa sillä on oma tärkeä roolinsa Merivoimien tehtävien toteuttajana.

Tolkkisten satamaan järjestetään yleisölle tarkoitettu ilmainen linja-autokuljetus, joka kulkee noin puolen tunnin välein klo 10–16 välisenä aikana Porvoon jokirannan tapahtumapaikan yhteydessä olevalta linja-autopysäkiltä osoitteesta Jokikatu 13 Tolkkisten satamaan.

Aluksella vierailevaa yleisöä muistutetaan siitä, ettei aluksella saa valokuvata, eikä sille saa tuoda reppuja tai laukkuja.

Porvoon Maanpuolustusyhteisöt eli Porvoon Reserviupseerikerho, Porvoon Reserviläiset, Porvoon seudun Rauhanturvaajat, Itä-Uudenmaan Maanpuolustuskilta, Nylands Brigads Gille, Porvoonseudun Sotilaspojat ja Lottatytöt järjestävät oheisohjelmaa Porvoon jokirannassa vierailun yhteydessä. Paikalle tulee myös Sotilaskotiauto ja paikallinen SPR.

Jokirannassa voi yhdistysten toimintapisteissä tutustua paikallisten maanpuolustusyhteisöjen toimintamuotoihin, kokeilla käden tarkkuutta ekoaseella, tehdä maanpuolustusaiheisia ostoksia, nauttia makoisat munkkikahvit Sotilaskotiautosta ja grillimakkaroita Maanpuolustuskillan teltalla.

Porvoon kaupungintalon valtuustosalissa järjestetään lauantaina 3. kesäkuuta kello 14.00–15.30 yleisöluento, jonka pitää kapteeniluutnantti Ari-Pekka Pietikäinen otsikolla: Merivoimat Itämeren turvana nyt ja tulevaisuudessa.

Luento käsittelee aiheita: Merivoimat Itämeren turvallisuusympäristössä, tulevaisuuden suorituskyvyt – Pohjanmaan-luokka (Laivue 2020) sekä aluspalvelus Merivoimien taistelualuksilla.

Lisäksi kaupungin tervehdyksen tuo tilaisuuteen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jorma Wiitakorpi, apulaiskaupunginjohtaja Fredrick von Schoultz sekä ohjusvene Porvoon kummisetä, maakuntaneuvos Kimmo Kajaste.

Sunnuntaina 4. kesäkuuta kello 11 järjestetään seppeleiden lasku hautausmaan sankarihaudoilla, jolloin ohjusvene Porvoon miehistö ja Porvoon kaupungin edustajat laskevat yhdessä seppeleet kaatuneiden muistoksi.

Rauma-luokan ohjusveneet on rakennettu Raumalla Hollmingin telakalla 1990-luvun alussa. Ohjusvene Porvoo (kylkinumero 72) on kolmas alusluokan alus. Muut alukset ovat Rauma (70), Raahe (71) ja Naantali (73). Ohjusvene Porvoo on luovutettu Merivoimille 27. huhtikuuta 1992.

Aluksen moninaiseen tehtäväkenttään kuuluvat alueellisen koskemattomuuden valvonta ja turvaaminen, merellisten hyökkäysten torjunta sekä meriliikenteen suojaaminen. Lisäksi alus osallistuu aktiivisesti kansainväliseen puolustusyhteistyöhön osana Merivoimien toimintaa.

Aluksen pääaseena ovat meritorjuntaohjukset. Lisäksi alus on varustettu kattavilla ilma-, pinta- ja vedenalaisen sodankäynnin sensoreilla. Alus on 48,6 metriä pitkä, 8 metriä leveä ja sen syväys on vain noin 1,5 metriä.

Alus onkin suunniteltu toimimaan Suomen rannikon kapeilla, matalilla ja ahtailla kulkuväylillä. Vesisuihkupropulsiolla liikkuvan aluksen työntövoiman tuottavat kaksi 3300 kilowatin pääkonetta ja ne varmistavat alukselle yli 30 solmun nopeuden. Aluksen kokonaisvahvuus on 24 henkilöä.