Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näillä pyörillä tyyli on vauhtia tärkeämpää – lauantaina retrokilpurit kokoontuvat Loviisaan

Vanhat Velot -yhdistyksen tavoitteena on levittää vanhoilla pyörillä pyöräilyn ilosanomaa.

Tänä viikonloppuna Loviisan teillä liikkuu sorjia kiitureita. Colnago, Peugeot, Nishiki, Moser ... vanhoja, mutta ah niin kauniita polkupyöriä.

– Ovathan ne nopeitakin, mutta Loviisan ei tulla kilpailemaan, vaan fiilistelemään, Sami Heinola kertoo.

Vähäisemmälläkin kokemuksella voi osallistua, kuten Retrokilpurit-tapahtumakutsussa todetaan.

Porvoosta lähtöisin oleva mutta Loviisassa yli kymmenen vuotta asunut, nykyään espoolainen Sami Heinola hurahti retrofillareihin jo aikoja sitten. Vanha pyörä on mitä oivallisin kuntoiluväline, Heinola kertoo: nykyisin hän usein ajaa lava-autollaan Loviisaan ja sitten loppumatkan työpaikalleen ydinvoimalaan polkupyörällä.

Kun Heinola nyt on itse järjestämässä tätä ajotapahtumaa vanhoille kilpapyörille, mennään lauantaina 27.5. myös Saaristotielle. Tukikohtana on Loviisan leirintäalue, sieltä voi lähteä pitemmälle 80 kilometrin lenkille Söderbyhyn tai sitten lyhyemmälle 30 kilometrin ajelulle.

Pituus ei riipu vain omasta kunnosta tai halusta – voihan sen vanhan fillarinkin kunto joskus olla sellainen, että lyhyempi etappi on järkevämpi. Matkan aikana pidetään kuitenkin taukoja, jotta kaikki osallistujat ehtivät nauttia sekä virvokkeista että nähtävyyksistä.

Pitkän matkan polkevat lähtevät aikaisemmin matkaan kello 12, lyhyemmälle matkalle lähdetään noin kello 13.30. Silloin voi siis parhaiten bongata näitä hienoja pyöriä ja ajanmukaisesti pukeutuneita harrastajia.

Ajatuksena on, että kaikki pyöräilijät kohtaavat Atomitiellä. Siellä järjestetään halukkaille pienet kilpa-ajot ydinvoimalalle vievällä tiellä. Ydinvoimalan portin kohdalla on ”tankkaustauko”, sitten ajetaan yhdessä takaisin leirintäalueelle. Sunnuntain mahdollinen ohjelma on vielä auki.

Retrokilpurit-tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2012 Vaasassa. Sää oli haastava, Raippaluodon sillan ylitys tapahtui 18 sekuntimetrin tuulessa, Heinola kertoo. Viime vuonna Vaasassa järjestettiin myös 10-vuotisjuhla-ajot.

– Eri yritykset ovat aina olleet hyvin mukaan tukemassa tätä tapahtumaa, Heinola kertoo.

Kymmenkunta paikallista yritystä sponsoroi Loviisan tapahtumaa.

Osallistujien lukumäärää on vaikea arvioida. Niitä voi olla 50 – tai sitten jopa 100. Sää vaikuttaa, mutta myös se, miten hyvin tieto tapahtumasta leviää. Kilpapyöräilyllä on ollut vankka asema Itä-Uudellamaalla, joten täältä löytyy varmaan vanhoja kilpureita liitereistä ja vinteiltä, Heinola arvelee.

Retrokilpurit-tapahtuman taustalta löytyy Vanhat Velot -yhdistys, joka kerää ja jakaa tietoa vanhoihin pyöriin ja pyöräilyyn liittyen. Vinkit ovatkin usein tarpeen, sillä erilaisten osien etsimien on vaikeaa, varsinkin kuin monilla valmistajilla on ollut ihan omat erikoismitat osissaan.

– Ebay:sta on löytynyt se ratkaiseva, pelastava osa moneen vanhaan fillariin.

Lisää tietoa tapahtumasta ja osallistumisohjeet löytyy täältä.

24.4.23 klo 7.52. Korjaus: Sami Heinola asuu Espoossa, ei Porvoossa. Voimakas tuuli puhalsi Vaasassa ensimmäisten retrokilpurit-ajojen yhteydessä, ei viime vuonna.