Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalainen sijoittaa nyt entistä pienemmillä summilla – Ja tärkein syy on varsin karu

Noin joka kolmas suomalaissijoittaja on viimeisen vuoden aikana vähentänyt sijoittamiseen käyttämiään summia. Nousseiden korkojen vuoksi moni pohtii, kannattaisiko sijoittamisen sijaan nyt tehdä ylimääräisiä lainanlyhennyksiä.

Asia käy ilmi OP-ryhmän teettämästä kyselytutkimuksesta, josta ryhmä kertoo tiedotteessaan.

Lisäksi joka seitsemäs arvopapereita omaavista suomalaisista kertoo, että he ovat joutuneet myymään viimeisen vuoden aikana sijoituksiaan. Myyntiin johtanut syy on varsin karu: sijoittajat ovat tarvinneet rahaa jokapäiväistä elämää varten. Eniten sijoituksia eri ikäryhmistä ovat myyneet 25–34-vuotiaat.

– Inflaatio ja korkojen nousu tuntuvat merkittävästi monen arjessa, joten tulokset eivät ole yllättäviä. Tilanteet vaihtelevat kotitalouksittain hyvin paljon esimerkiksi sen mukaan, kuinka paljon säästöjä on ennättänyt kertyä, kertoo OP:n varallisuudenhoitoasiakkaista vastaava johtaja Kai Kalajainen tiedotteessa.

Kalajaisen mukaan positiivinen uutinen on se, että ensi vuoden aikana käytettävissä olevat reaalitulot kääntyvät vähitellen kasvuun, kun ansiotason odotetaan nousevan inflaatiota nopeammin.

Kyselyssä erityisesti nuoret kertoivat, että tappiolla olevat sijoitukset ja laskeneet kurssit ovat saaneet heidät pienentämään sijoitussummia.

– On hyvä muistaa, että nousut ja laskut kuuluvat sijoittamiseen. Usein kurssilaskut jäävät lyhytikäisiksi, ja pidemmistäkin notkahduksista noustaan lopulta, muistuttaa Kalajainen tiedotteessa.

Op-ryhmän tammikuussa 2023 toteutettuun kyselytutkimukseen vastasi verkkopaneelissa hieman yli 2 600 iältään 18–79-vuotiasta suomalaista.