Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Osallistu Pursiseura ÖNS:n ja Loviisan Sanomien perinteikkääseen jääveikkaukseen ja voita 150 euron lahjakortti!

Ei kulje ihminen, ei kulje tavara: junalakko on pysäyttämässä raideliikenteen maanantaina – näin se vaikuttaa sinun arkeesi

Rautatiealan Unionin (RAU) mahdollinen lakko pysäyttää junaliikenteen maanantaista alkaen toistaiseksi.

Jos lakko toteutuu, VR peruu kaikki kauko- ja lähijunat.

– Jos lakko varmistuu ja toteutuu, joudumme perumaan kaikki kauko- ja lähijunat lakon ajaksi. Myös valtaosa tavaraliikenteen junista peruttaisiin, yksittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta. Vaihtoehtoisia kuljetuksia perutuille junille ei järjestetä, kertoo VR:n viestintäpäällikkö Merja Tuunanen.

Myös tavarajunat perutaan yksittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta.

Myös siivousalan lakko voi näkyä yksittäisissä junissa loppuviikon aikana. Kolme päivää kestävällä lakolla voi olla vaikutuksia junien siivouksesta vastaavan RTK:n toimintaan.

Veturinkuljettajien lakko liittyy meneillään oleviin TES-neuvotteluihin. Lakko alkaisi maanantaina kello 0.01 ja jatkuu RAU:n lakkovaroituksen mukaan toistaiseksi.

Jos lakko alkaa, sunnuntai-illan aikana lähteneet matkustaja- ja tavarajunat ajetaan määräasemilleen saakka, mukaan lukien sunnuntain ja maanantain välisen yön yöjunat.

Mitä tapahtuu heille, jotka ovat jo ostaneet kaukoliikenteen lipun? Saako siitä rahat takaisin?

– Jos lakko toteutuu, palautamme kaikille asiakkaille lakon ajalle ostettujen matkalippujen hinnan automaattisesti noin viikon sisällä samalle maksutavalle, jolla lippu on maksettu. Käsittelemme palautuksia päivä kerrallaan. Matkalipun voi myös maksutta siirtää toiseen ajankohtaan 17.3. alkaen, Tuunanen sanoo.

Jos kulkee töihin lähiliikenteen junalla ja on kausilippu, saako siitä hyvitystä?

– Pidennämme VR:n kauko- ja lähiliikenteen kausilippujen voimassaoloaikaa automaattisesti lakon keston ajan. Jos kausilippu on ostettu kirjautumatta tai paperisena esimerkiksi automaatista tai R-kioskilta, emme voi pidentää lipun voimassaoloaikaa automaattisesti. HSL:n kausilippujen hyvityksistä voi olla yhteydessä HSL:n asiakaspalveluun, Tuunanen kertoo.

Miten VR aikoo lakkotilanteesta tiedottaa?

– Lähtökohta on se, että mikäli lakko toteutuu, kaikki kauko- ja lähiliikenteen junat on peruttu sen aikana. Verkkosivuiltamme löytyy ajankohtainen tieto peruutuksista, lisäksi laitamme sähköpostin kaikille asiakkaille joiden yhteystieto meillä on. Sovellukseen päivitetään perutut vuorot päivittäin. Myyntikanavissa ei näy vielä peruttuja junia, koska emme ole vielä peruuttaneet yhtään junavuoroa, Tuunanen sanoo.

Tällä hetkellä jo käynnissä oleva veturinkuljettajien ylityö- ja vuoronvaihtokielto voi aiheuttaa muutoksia tai peruutuksia kauko-, lähi- ja tavarajunaliikenteessä jo ennen lakon alkamista.

Lakko on peruuttamassa tavarajunaliikenteenkin suureksi osaksi. Merja Tuunanen kertoo, että VR Transpoint kuljettaa erityisesti metsä-, metalli- ja kemianteollisuuden raaka-aineita ja tuotteita. Lähes kolmannes kaikista Suomen maakuljetuksista tehdään junalla.

– Myös valtaosa tavaraliikenteen junista peruttaisiin yksittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta, Tuunanen sanoo.

Hänen mukaansa ei ole vielä tietoa siitä, mitkä kuljetukset hoidetaan.

Juttua päivitetty 14.45: Täsmennetty Merja Tuunasen kommenttia tavarajunaliikenteestä.