Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Osallistu Pursiseura ÖNS:n ja Loviisan Sanomien perinteikkääseen jääveikkaukseen ja voita 150 euron lahjakortti!

Lauantaina marssitaan Porvoossakin luonnon puolesta, tavoitteena vähentää metsien hakkuita ja lisätä suojelua

Lauantaina 18. maaliskuuta eri puolilla Suomea järjestettävä Luontomarssi vaatii päättäjiltä riittäviä toimia luontokadon pysäyttämiseksi ja hiilinielujen pelastamiseksi. Myös Porvoossa järjestetään Itä-Uudenmaan oma luontomarssi.

Marssille lähdetään kello 13 Porvoon torilta. Torilta marssitaan länsirannan kautta vanhaan kaupunkiin ja sieltä Jokirannan torille. Päätöspisteellä ovat puhumassa paikalliset eduskuntavaaliehdokkaat Sanna Kivineva (vihr), Mari Lotila (vihr) sekä Tyrni Rankka (vas).

Porvoon luontomarssin järjestäjinä ovat muun muassa Porvoonseudun Maan Ystävät, Loviisan kulttuuri- ja ympäristöliike ry ja Kaupunkiluonto ry sekä itäuusimaalaiset luontoaktiivit Hanna Hurtta ja Ninni Kähkönen. Marssia toteuttavat järjestöt painottavat, että luontokato on mahdollista ratkaista vain vähentämällä metsien hakkuita ja lisäämällä suojelua.

– Luonnon monimuotoisuuden köyhtyessä murenevat kaiken elämän edellytykset maapallolla. Myös täällä meidän lähellämme luonto voi huonosti ja elinympäristöjä häviää. Jopa arvokkaat vanhat metsät ovat jatkuvasti hakkuu-uhan alla. Ei sitä voi hyväksyä, sen takia järjestämme Itä-Uudenmaan oman marssin, sanoo loviisalainen Hanna Hurtta.

Porvoolainen Ninni Kähkönen toivoo ihmisten ymmärtävän, että luontokato on vähintään yhtä iso uhka hyvinvoinnille, kuin ilmastokriisikin.

Kaupunkiluontoliikkeen puheenjohtaja Manki Perukangas toivoo Porvoonkorpea suojeltavaksi.

– Se auttaisi Porvoota helposti yltämään suojelutavoitteisiin. Lisäksi Porvoonkorven suojelu yhdistäisi nyt erillään olevia suojelualueita – suurin hyöty suojelusta saadaan, kun suojelualueet ovat kytkeytyneitä. Tavoitteena voisi olla yhtenäinen suojelualue Veckjärveltä Ekuddenille ja Sikosaareen, Perukangas sanoo.

Loviisan kulttuuri- ja ympäristöliike lähtee marssimaan ennenkaikkea Loviisan luonnon puolesta. Loviisan luonnossa näkyvät kaikki samat pilaantumisilmiöt, jotka leimaavat Suomen luontoa kautta maan, yhdistys toteaa tiedotteessa.

– Loviisan talousmetsissä näkyvät kunnan kustannuspaineet. Avohakkuita ei ole aloitteesta huolimatta saatu lopetettua. Nyt halutaan taajama- eli virkistysmetsiämmekin hoitaa talous edellä. Siksi esitämme vaatimuksemme Loviisan päättäjille: Lisää suojelumetsää!

Yhdistys haluaa avohakkuukiellon kaikkiin Loviisan kuapungin omistamiin metsiin. Hakkuutuottotavoitteista pitää myös luopua taajamametsissä, yhdistys vaatii kannanotossaaan.

– Tavallisen luonnon monimuotoisuus tunnustetaan kaikessa maankäytön suunnittelussa arvoksi, joka ohjaa virkamiesten ja päättäjien työtä, Loviisan kulttuuri- ja ympäristöliikeliikkeen varapuheenjohtaja Sari Rahkonen toivoo..

17.3. klo 14.31: Juttuun lisätty Loviisan kulttuuri- ja ympäristöliikkeen kannanotot.