Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Osallistu Pursiseura ÖNS:n ja Loviisan Sanomien perinteikkääseen jääveikkaukseen ja voita 150 euron lahjakortti!

Näin paljon asuntolaina rasittaa Uudellamaalla asuvaa – erot ovat huomattavia pääkaupunkiseutuun verrattuna

Niin sanotussa lainanhoitorasituksessa on isoja vaihteluja Uudellamaalla ja pääkaupunkiseudulla. Rasitus kertoo, paljonko keskituloiselta kotitaloudelta kuluu rahaa lainan lyhentämiseen, korkoihin ja muihin asumisen kuluihin kun sen suhteuttaa käytettävissä oleviin tuloihin. Asian huomioi OP Uusimaa selvityksessään.

– Monet asumiseen liittyvät kulut, kuten asuntolainan korot ja lämmityskustannukset, lähtivät viime vuoden lopulla nousuun. Samalla moni asunnon ostoa harkitseva odottaa asuntojen hintojen laskevan vielä tänä vuonna. Tammi-helmikuussa lainahakemusten määrä on kuitenkin piristynyt viime vuoden loppuun verrattuna, sanoo tiedotteessa OP Uusimaan henkilöasiakasrahoituksesta vastaava liiketoimintajohtaja Riikka Kangas.

Uudenmaan ja pääkaupunkiseudun välillä on isoja eroja. Kun Helsingissä lainaa otettiin keskimäärin 230 000 euroa, Lohjalla lainaa otettiin 106 000 euroa, Järvenpäässä 150 000 euroa ja Porvoossa 140 000 euroa.

Uudenmaan kehitys poikkeaa muusta Suomesta, sillä valtakunnallisesti asuntolainan keskimääräinen koko kääntyi viime vuonna pitkän nousun jälkeen laskuun.

Rasitusta mitataan myös indeksiluvulla: korkein se on Helsingissä, jossa osakeasuntojen kohdalla lukema on 46. Vaihtelua on, sillä vastaavasti sipoossa samainen lukema on 18, Loviisassa 14 ja Inkoossa 11.

– Mitä alempi lainahoitorasitus on, sitä enemmän rahaa voi käyttää asumisen lisäksi enemmän muihinkin asioihin. Esimerkiksi säästämisen ja sijoittamisen merkitys voi kasvaa, kun asumiseen ei kulu niin paljoa rahaa, OP:n Riikka Kangas kuvaa tiedotteessa.