Uniapneasta, eli unenaikaisesta hengityshäiriöstä, on tullut merkittävä kansanterveydellinen ongelma. Sairastuminen voi osua kenen tahansa kohdalle ja muuttaa elämän, Loviisan Seudun Hengitysyhdistys tiedottaa.
Uniapnean hoidossa elintavat, kuten painonpudotus ja -hallinta, hyvä ravitsemus ja säännöllinen liikunta, ovat avainasemassa.
Tänään vietetään kansallista uniapneapäivää, ja Hengitysliitto ja hengitysyhdistykset pyrkivät lisäämään tietoisuutta myös muista menetelmistä.
– Tänä vuonna haluamme nostaa esiin uniapnean hoidon apuvälineitä. Itselle sopiva hoitomuoto löytyy kokeilemalla, Loviisan Seudun Hengitysyhdistyksen puheenjohtaja Dan Stenbäck kertoo yhdistyksen tiedotteessa.
Helpotusta oireisiin voi saada esimerkiksi CPAP-laitteella tai apneakiskolla. Kuten CPAP-laitetta, myös kiskoa käytetään nukkuessa.
Hoitohenkilökunta opettaa laitteen käytön ja sovittaa jokaiselle sopivantuntuisen maskin. Uniapneaa sairastava saa CPAP-laitteen lääkärin määräyksellä lainaan ilmaiseksi. Maskityypin voi vaihtaa, mikäli käyttö osoittautuu hankalaksi pidemmän päälle.
– CPAP-laitteen käyttöön ja maskiin tottuminen voi vaatia aikaa sairastuneelta ja hänen läheisiltään. Kärsivällisyys kuitenkin kannattaa, uniapneavertaisryhmän vetäjä Christina Hjerpe kertoo.
Tukea ja neuvoja kannattaa kysyä myös vertaisilta. Loviisan Seudun Hengitysyhdistyksessä on erityisesti uniapneaa sairastaville suunnattua toimintaa.
– Vertaisryhmässä saa tietoa ja tukea sekä pääsee purkamaan omia ajatuksiaan ihmisille, jotka ovat itse kokeneet vastaavaa, uniapneavertaisryhmän vetäjä Christina Hjerpe kertoo.
Keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri Tarja Saaresranta pitää tänään nettiluennon uniapneasta Hengitysliiton nettisivulla.
Loviisassa vertaistukiryhmä uniapneaa sairastaville tai sitä epäileville kokoontuu seuraavan kerran 5.4. klo 18.00 Kulmassa.