Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Älä kokeile kotona! Tutun kodinkoneen käyttö savustukseen voi aiheuttaa suurpalon – "Älkää uskoko vaarallisia virittelyvinkkejä"

Vanhoista kodinkoneista viritellyt savustimet ovat aiheuttaneet viime aikoina jälleen tuhoisia tulipaloja. Asiasta kertoo LähiTapiola tiedotteessaan. Asiantuntijat varoittavat noudattamassa verkossa liikkuvia vinkkejä, sillä vanhan kodinkoneen käyttäminen savustamiseen voi olla hyvin vaarallista.

Savustimia on tehty esimerkiksi vanhoista jääkaapeista.

– Vanhaa kodinkonetta ei ole missään nimessä tarkoitettu savustamiseen, ja toivoisin, että tämän ilmiön riskeihin taas herättäisiin. Mukaan on saattanut esimerkiksi tulla uusia savustusharrastajia, joita aiempi varoittelu ei ole tavoittanut. Jos omakotitalon tai mökin terassilla oleva savustin syttyy palamaan ja tuli leviää siitä rakennukseen, ovat niin ihmiset, lemmikit kuin omaisuus erittäin suuressa vaarassa, sanoo LähiTapiolan paloinsinööri Antti Määttänen tiedotteessa.

LähiTapiola on korvannut viime vuosien aikana itseviritettyjen savustimien aiheuttamista vahingoista miljoonia euroja.

Tukesin ylitarkastaja Jukka Lepistö kertoo, että idea vanhan kodinkoneen käyttämiseen savustuskaappina voi tulla esimerkiksi verkon harrastesivuilta, sosiaalisen median harrasteryhmistä tai Youtube-videoista.

Lisäksi Tukes on nyt myös viranomaisena lähestynyt eräitä savustinlaitteiden maahantuojia ja jälleenmyyjiä, joiden markkinoinnissa on neuvottu käyttämään jääkaappia savustuksessa.

– Älkää uskoko vaarallisia virittelyvinkkejä. Jos jääkaappi syttyy palamaan, sen palokuorma on hyvin suuri. Tämä tarkoittaa sitä, että laite sytyttää lähellä olevan rakennuksen, isonkin, todella nopeasti. Näkemistämme palojäljistä havaitaan, että palo voi olla hyvin voimakas, Lepistö varoittaa tiedotteessa.