Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kakkatikku osoitti Suomessa tehonsa: jopa 13 000 syöpäepäilyä on jo löydetty ajoissa

Uudenlainen tapa etsiä suomalaisia, jotka ovat vaarassa sairastua suolistosyöpään, on saanut melkoisen suosion.

Viime syksynä kaikkiaan 353 500 suomalaista sai postiluukkuunsa tai -laatikkoonsa kakkatikun, jolla otettiin ulostenäyte. Näytteen ottamisen jälkeen palautettiin postitse laboratorioon. Viime vuoden tikuista on palautettu lähes kolme neljäsosaa eli noin 258 000 tikkua.

– Määrä on kyllä odotettu, mutta se olisi voinut olla korkeampikin, kertoo suolistosyövän seulonnan ohjelmakoordinaattori Maija Jäntti Suomen Syöpärekisteristä.

Jäntin mukaan vielä tässä vaiheessa ei ole analysoitu sen tarkemmin, miksi tikkuja ei ole palautettu enempää.

– Pääkaupunkiseudulla asuvat ovat näköjään palauttaneet testitikkuja heikommin kuin muualla Suomessa keskimäärin. Lisäksi miehet ovat perinteisesti osallistuneet naisia vähemmän erilaisiin seulontoihin.

Testipuikko ja oheiskirje lähetettiin loppuvuonna kaikille 60-, 62-, 64-, 66- ja 68-vuotiaille naisille ja miehille. Ulostenäytteen ottamisen jälkeen tikku palautettiin.

– Näytteet on analysoitu kuukauden sisällä, ja sen jälkeen kaikille on lähetetty tiedoksi testitulokset, Jäntti kertoo.

Kaikista testatuista noin viidellä prosentilla on havaittu suolistomuutoksia. Lukumääräisesti tämä koskee noin 13 000 suomalaista.

Heidät on ohjattu jatkotutkimuksia varten kolonoskopiaan eli paksusuolen tähystykseen. Se on tärkein tutkimus, kun epäillään perä- ja paksusuolen sairauksia. Se on myös ainut tapa havaita suolistosyöpä jo esiastevaiheessa.

– Tässä seulonnassa ensitesti tehdään kotona eikä vastaanotolla, joten tämä suuri osallistujajoukko ei kuormita terveydenhuoltoa. Vain testipositiiviset ohjautuvat terveydenhuollon asiakkaiksi, Jäntti kertoo.

Hänen mukaansa kotiin saakka postitettu kakkatikku on innostanut osallistumaan seulontoihin paljon sellaisiakin suomalaisia, jotka eivät muuten olisi vastaaviin seulontoihin osallistuneet.

Kunnat valitsivat seulonnan ensivaiheen toteuttajiksi Husin, Fimlabin, Islabin ja Synlabin laboratoriot, mutta tilanne saattaa muuttua vuosien varrella. Tästä vuodesta eteenpäin seulonnasta ovat vastuussa hyvinvointialueet. Seulonta on ollut lakisääteinen tehtävä vuoden 2022 alusta lähtien.

Lähivuosina seulonta laajenee merkittävästi ikäluokka kerrallaan. Tarkoituksena on se, että vuonna 2031 mukana olisivat kaikki 56–74-vuotiaat. Määrällisesti tämä merkitsee sitä, että hieman yli 650 000 suomalaista saa silloin kotiinsa testitikun.