Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sipsipusseista ja pizzalaatikoista maksetaan "panttia" – näin monta tarvitset 10 euroon

Sipsipussien ja muiden pakkausten kierrättämisestä on alettu maksaa Suomessa kierrätyspalkkiota, jota voi verrata esimerkiksi pullopanttiin.

Mukana on ainakin kymmenen Orklan ruoka- ja makeisbrändiä, kuten Panda-makeiset, Taffel-sipsit ja Grandiosa-pizzat.

Kierrätys tapahtuu puhelimeen ladattavan Bower-sovelluksen avulla. Sovelluksen kautta jokaisesta kierrätetystä pakkauksesta saa 2 pistettä. Yksi piste vastaa yhtä senttiä, jonka voi vaihtaa rahaksi, palkinnoksi tai lahjoittaa hyväntekeväisyyteen.

Yhtä euroa varten täytyy kierrättää siis 50 pakkausta, Orklan viestintäjohtaja Nina Olin vahvistaa HU:lle.

Jos haluaa kokonaisen kympin, täytyy kasassa olla 500 pakkausta.

Pisteitä ja rahaa kerätäkseen kuluttajan täytyy ottaa puhelimella kuva kierrätettävän pakkauksen viivakoodista. Sen jälkeen pakkaus lajitellaan johonkin sovelluksessa mainittuun kierrätyspisteeseen.

Boweriin voi lisätä uusia kierrätyspisteitä, kuten oman taloyhtiön jätekatoksen. Ohjelma varmistaa paikannustiedoilla, että käyttäjä todella on kierrätyspisteellä. Sitä ei voida kuitenkaan tarkistaa, meneekö pakkaus oikeasti kierrätykseen.

Orklan tuotteiden lisäksi Boweriin voi lisätä myös muita päivittäistavarakaupasta myytäviä tuotteita. Tärkeintä on, että pakkausmateriaali on kierrätykseen soveltuva

Itse lisätyistä pakkauksista maksetaan kuitenkin vain yksi piste eli yksi sentti.

– Mikä tahansa kierrätettävä päivittäistavaratuotteen pakkaus käy. Esimerkiksi kosteusvoide. Ruotsissa on lisätty pesuainepulloja, Olin sanoo.