Loviisan kirkko kuhisee innostusta. Penkit ovat täyttyneet Loviisanseudun nelosluokkalaisista ja Lapinjärven Kapellby skolan ja Hilda Käkikosken koulun kakkosluokkalaisista. On aivan tavallinen torstaipäivä, mutta tämä koulupäivä on hieman erilainen.
Kaikki Loviisan seudun nelosluokkalaiset ja nämä lapinjärveläiset kakkosluokkalaiset oli kutsuttu seuraamaan Lohjan kaupunginorkesterin kaksikielisesti juonnettua kenraaliharjoitusta. Lapset pääsivät näkemään orkesterin ja kapellimestarin työskentelyä, sinfoniaorkesterin soittimia ja soittajia sekä tutustumaan klassiseen musiikkiin.
Orkesteri istuu valmiina paikoillaan. Alkaa soitinten virittely. Musiikkiopiston projektivastaava ja tilaisuuden ruotsinkieliset osuudet juontanut Anette Grevberg antaa lapsille kotiläksyksi valita oman lempisoittimen. Soittimiin lähdetään tutustumaan eläinaiheisten sävellysten kautta. Soitinesittelijänä toimiva Tuomas Törmi mainitsee aina väliin kuullun instrumentin.

Ensimmäisenä ilmoille pärähtää Pink Pantherin teemamusiikki. Disneyn Leijonakuningas-elokuvan Can you feel the love tonight sointuu herkän kauniisti Loviisan kirkossa. Mukana on myös tämän päivän poppia.
– Musiikkiopistossa opiskelevat lapset kertoivat Pink Pantherin nousseen suosikiksi, viulun-ja alttoviulunsoittoa opettava Grevberg sanoo.
Soitinesittelyn lisäksi orkesteri harjoitteli otteita Beethovenin 4. sinfoniasta. Samana iltana orkesteri esiintyi pianisti Olli Mustosen kanssa Porvoon Taidetehtaalla, jossa kuultiin Beethovenin 4. sinfonian lisäksi Camille Saint-Saënsin 2. Pianokonsertto sekä Cecilia Damströmin teos Fretus.
Kun kapellimestari Jukka Untamala hyppää puikkoihin, lapsia kehotetaan keskittymään tunnelman vaihdoksiin.
– Lapset kuuntelivat keskittyneesti. Orkesteri kiitteli lämminhenkistä tilaisuutta. He ovat tehneet tällaisia aikaisemminkin ja ovat konkareita tässä, Grevberg toteaa.

Tilaisuus oli osa nelosluokkalaisille suunnattua Kulttuuripolkua. Kyseessä on kaupungin ja Porvoonseudun Musiikkiopiston välinen yhteistyöprojekti. Tilaisuuden mahdollisti Musiikkiopisto. Kyydit kustansi kaupunki. Grevberg kiittelee yhteistyötä.
– Loviisalaisia olemme kohdanneet ennenkin, mutta nyt ensimmäistä kertaa mukana oli myös lapinjärveläisiä. Tämä on osa heidän kulttuurikasvatussuunnitelmaansa, Grevberg iloitsee.
Ennen torstaita koulukummit eli Musiikkiopiston opettajat olivat vierailleet kouluissa oppitunnin verran kertomassa muun muassa Beethovenista, sinfoniaorkesterityöstä, muusikkoudesta, kapellimestarista ja omasta soittimestaan. Koulut olivat myös saaneet käyntiä valmistelevaa materiaalia, jolla oppia lisää aiheesta omilla musiikkitunneillaan.
Kulttuurikasvatus tekee tutuiksi paikallista lähikulttuuria ja kulttuuriperintöä ja opettaa ymmärtämään kulttuurien moninaisuutta. Se vakiinnuttaa kulttuuri- ja taidesisältöjä koulun arkeen ja tekee kulttuurikasvatuksesta koordinoitua ja ennakoitavaa. Sisältö ei riipu yksittäisen opettajan tai koulun kiinnostuksesta tai taloudellisista mahdollisuuksista.
Kulttuurikasvatussuunnitelma takaa tasa-arvoisen mahdollisuuden osallistua ja tutustua kulttuuriin sekä kehittää taitoja, ymmärtää, arvioida ja käyttää kulttuuria. Myös kyky lukea median ja ympäröivän maailman välittämiä viestejä vahvistuu. Kulttuuri ja taide edistävät muiden aineiden oppimista, tarjoavat onnistumisia, vahvistavat itsetuntoa sekä tarjoavat keinoja asioiden käsittelyyn.