Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi muistuttaa: Koirat kiinni maaliskuun alusta alkaen sakon uhalla – "Voivat aiheuttaa häiriöitä ja vahinkoja"

Poliisi muistuttaa koiranomistajia metsästyslain mukaisesta koirien kiinnipitoajasta maaliskuun ensimmäisesta päivästä alkaen. Kiinnipitoaika päättyy 19. elokuuta. Tällä pyritään suojaamaan luonnoneläinten lisääntymis- ja pesimisrauhaa.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Kai Vepsäläinen kertoo tiedotteessa, että poliisille on tullut erityisesti viimeisen vuoden aikana huolestuneita yhteydenottoja, joiden mukaan kaikilla koiranomistajilla ei ole tietoa koirien kiinnipitosäännöksistä.

– Jotkut ulkoiluttavat koiriaan vapaana metsissä sekä pelloilla kiinnipitoaikana. Vapaana juoksevat koirat voivat aiheuttaa häiriöitä ja vahinkoja hätyyttämällä pesiviä lintuja tai lisääntyviä nisäkkäitä, Vepsäläinen sanoo tiedotteessa.

Metsästyslain mukaan taajaman ulkopuolella maaliskuun alun ja elokuun 19. päivän välisenä aikana ulkona oleva yli viiden kuukauden ikäinen koira on pidettävä kytkettynä tai siten, että se on välittömästi kytkettävissä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että koira ei irtaannu kauaksi omistajasta ja tulee luokse heti pyydettäessä, myös tilanteen äkisti muuttuessa.

Koiraa saa pitää vapaana ainoastaan pihamaalla, puutarhassa tai koiran pitämiseen varatulla aidatulla alueella. Järjestyslain mukaan koiran on oltava kytkettynä aina taajama-alueella.

Koiraa saa pitää vapaana ainoastaan koirapuistoissa, koirien harjoituspaikoissa sekä suljetuilla piha-alueilla. Näissäkin paikoissa koiran on oltava omistajansa tai haltijansa valvonnassa ja hallinnassa.

– Mikäli koiranomistaja rikkoo näitä säännöksiä, voidaan hänelle antaa sakko metsästyslain säännösten rikkomisesta tai taajama-alueella rikesakko järjestyslain rikkomisesta, Vepsäläinen sanoo.