Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yli 50 000 jäsenen sisustusryhmän ylläpitäjä, Instagramista tuttu pernajalainen Minttu sisustaa messukohdetta, pyörittää suurperheen arkea ja opiskelee alaa – "Vapaa-aikaa jää vähemmän kuin ennen, mutta en koe jääväni mistään sen ihmeemmin paitsi"

– Lapsiperheen arki on välillä hektistä, mutta olen saanut järjestettyä hyvin aikaa sekä opiskelulle että messuprojektille. Elämäntilanteeni sopii tällä hetkellä hyvin opiskeluun, joten päätin toteuttaa haaveeni ja lähteä kasvattamaan tietämystäni sisustamisesta, Pernajassa asuva neljän lapsen äiti ja sisustajaksi opiskeleva Minttu Airaksinen-Mäkynen toteaa.

Perhearjen pyörittämisen ohella Airaksinen-Mäkynen opiskelee alaa, josta hänellä on rutkasti käytännön kokemusta. Reilut 10 vuotta sisustusblogia kirjoittanut, sisustusaiheista Instagram-tiliä pitävä ja yli 50 00 jäsenen sisustusryhmää ylläpitävä pernajalainen opiskelee Savonlinnan Samiedussa taideteollisuusalan ammattitutkintoa, tarkemmin sanottuna sisustajaksi. Naisen pitää lisäksi kiireisenä messukohde Villa Havetin sisustaminen.

– Opintojen ja messukohteen sisustamisen yhdistäminen on mieluisaa, opettavaista ja mielenkiintoista. Kummatkin tukevat hyvin toisiaan. Sisustamisesta minulle on kertynyt kokemusta yli 10 vuoden ajalta. Omien kotieni lisäksi olen ollut mukana muiden projekteissa. Myös sisustusvaikuttajana toimiminen on tuttua. Sisustusharrastukseni kautta olen päässyt tekemään muun muassa kivoja yhteistöitä eri yritysten kanssa ja kotimme on ollut esillä eri sisutuslehdissä. Sisustajan opinnot aloitin syksyllä 2022, sillä halusin oppia entistä enemmän alasta.

Opintojen päätyttyä Airaksinen-Mäkysen tarkoituksena on päästä toimimaan kokopäiväisenä sisutussuunnittelijana.

– Asiat on helppo sisäistää, kun pääsee käytännössä hyödyntämään teoriassa opittua. Onneksi moni opeteltava asia on entuudestaan tuttua. Aiemmasta kokemuksesta on etua messukohteen suunnittelussa.

Messuprojektissa sisustusvaikuttaja on ollut mukana alusta alkaen ennen varsinaisen rakentamisen aloittamista.

– Koska kyseessä on uudiskohde, matkan varrella oppii paljon uutta rakentamisesta ja sen vaikutuksesta lopputulokseen, jos vertaa vaikka jo olemassa olevan rakennuksen tai tilan sisustamiseen. Kohteen sisustuksen suunnittelussa on selvitettävä ja otettava huomioon yllättävän paljon asioita, kuten käytettävät pintamateriaalit, työvaiheet, aikataulut ja vastuut. On hyvä myös tuntea alan valikoimaa ja esimerkiksi tietää, mistä jotakin tuotetta kannattaa lähteä etsimään. Onnistuneen sisustusprojektin eteen tehdään paljon työtä, mutta se on varmasti kaiken vaivan arvoista.

Messukohteen sisustaminen on ollut naiselle pitkäaikainen haave.

– Kohteen tuleva asukas Nina Björnström-Lehtonen oli minuun yhteydessä projektin alkuvaiheessa ja kysyi mukaan. Olihan se todella hienoa. Messutalon sisustaminen on ollut haavelistallani pitkään. Ninan kanssa tutustuimme yhteisen villakoiraharrastuksen kautta vuonna 2007, joten jonkin verran tiesin jo tulevien asukkaiden sisustusmausta ja tarpeista. Yhteistyö on sujunut hienosti ja on ilo olla suunnittelemassa ja toteuttamassa Ninan lämminhenkiselle perheelle haaveiden kotia.

– On hienoa seurata, miten suunnitelmat muuttuvat konkreettiseksi rakennustöiden edetessä. Kun lopputulos miellyttää kaikkia osapuolia ja palaset loksahtelevat kohdilleen, tuntuu todella palkitsevalta. Tämänhetkinen tilanne maailmalla aiheuttaa melko paljon ylimääräistä työtä ja suunnittelua, sillä tuotteilla voi olla hyvin pitkät toimitusajat ja on saatavuusvaikeuksia, sisustajaopiskelija jatkaa.

Airaksinen-Mäkynen haluaa suunnitella ja sisustaa arjessa toimivan kodin, joka vastaa asukkaidensa tarpeisiin ja on heidän näköisensä. Villa Havetissa on huomioitu allergiat, harrastukset ja koirat. Valitut materiaalit ovat allergiaystävällisiä, kestäviä ja helposti puhdistettavia. Kohteeseen ei tule esimerkiksi listoja, joita koiranpennut voisivat nakerrella. Harrastusvälineille on varattu riittävä tila.

– Sisustus tulee jäämään aika lailla sellaisenaan paikoilleen messujen päätyttyäkin eli kaikki pintamateriaalit, toiminnot ja sisustus on suunniteltu tulevia asukkaita varten. On tärkeää haastatella asukkaat huolella ennakkoon, selvittää, kuunnella toiveita ja tarpeita. Messujen aikana on huomioitava, että messuvieraat pääsevät kulkemaan sujuvasti tilasta toiseen. Suurien kävijämäärien vuoksi pinnat ovat koetuksella, joten kohteen suojaaminen tehdään huolella ja mahdolliset kulumat korjataan heti messujen jälkeen, jotta asukkaat saavat muuttaa messujen päätyttyä uutuutta hohtavaan kotiin.

3D-teknologia on ollut apuna projektissa.

– 3D-suunnitteluohjelmaa ja muita suunnittelutyökaluja olen hyödyntänyt suunnittelussa paljon. Kohteessa on paljon avointa tilaa, joten on tärkeää, että tila näyttää monesta suunnasta hyvältä. On paljon asioita, jotka pitää miettiä ja mitoittaa erikseen. Huomioon otettavien asioiden ja yksityiskohtien määrä on suuri. Kun saa idean, pitää myös tarvittaessa varmistaa, toimiiko se ja voiko sen toteuttaa käytännössä.

Tällä hetkellä Villa Havetissa on levytetty, tasoitettu ja maalattu sisäpinnat, lyöty lukkoon pintamateriaalit ja kiintokalusteet, päätetty valtaosa huonekaluista ja sovittu toimitusajoista.

Airaksinen-Mäkynen odottaa lopputulosta jännityksellä, mutta innoissaan. Perheenäidille “hyvässä sisustuksessa” tärkeintä on toimivuus.

– Olen käytännönläheinen ihminen ja arvostan toimivuutta. Sen lisäksi, että tila näyttää kivalta, sen täytyy toimia arjessa ja vastata käyttäjiensä tarpeisiin ja toiveisiin. Hyvin suunniteltu tila taipuu moneen.

Opinnot ja sisustustyö lomittuvat hyvin perhearkeen.

– Neljä lasta perheessä tuo oman kiireensä arkeen. Kaksi lapsista on koulussa ja yksi esikoulussa, joten arkipäivisin pystyn keskittymään hyvin esimerkiksi messukohteen edistämiseen. Iltaisin ja viikonloppuisin pääpaino on opiskelussa. Pystyn hyödyntämään messukohdetta koulutöissä. Yrittäjäpuolisoni kalenteri joustaa myös tarvittaessa ja hän ottaa silloin kopin esimerkiksi lastenhoidosta.

– Toki vapaa-aikaa jää vähemmän kuin ennen, mutta koska ala on sellainen, joka minua kiinnostaa, en koe jääväni mistään sen ihmeemmin paitsi. Nautin paljon sisustamisesta ja käsillä tekemisestä ja siitä, että saan opiskella alaa, joka tuntuu omalta.

Mintun projekteista blogissa www.saakurkistaa.fi ja Instagramissa: @sisustus_saakurkistaa ja @villa_havet.