Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jopa 200000 koiran omistajalle tulee tänä vuonna usean kympin lisämaksu

Suomessa on noin 200 000 koiraa, joiden omistajille tulee tänä vuonna useamman kympin lasku uudesta koirarekisteristä.

200 000 on arvio tunnistusmerkitsemättömien koirien määrästä, kertoo eläinlääkäriketju Evidensia tiedotteessaan. Kaikki nämä koirat pitää tämän vuoden aikana mikrosiruttaa ja rekisteröidä Ruokaviraston ylläpitämään viranomaisrekisteriin.

Myös jo aiemmin sirutetut ja Kennelliiton rekisteriin merkityt koirat on merkittävä Ruokaviraston rekisteriin. Näiden koirien omistajat pääsevät kuitenkin halvemmalla, sillä heidän on maksettava vain 10 euron rekisteröintimaksu Ruokavirastolle. Paperisena tehty rekisteröinti maksaa 19 euroa.

Se on vain riisinjyvän kokoinen.

Erikoiseläinlääkäri Mirja Kaimio

Mikrosiruja asennetaan eläinlääkäriasemilla sekä joissakin eläinlääkäripalveluita tarjoavissa lemmikkitarvikekaupoissa. Halvimmillaan sirun voi saada parilla kympillä muun toimenpiteen yhteydessä, mutta kalleimmillaan sirutuksen hinta voi nousta jopa yli sataan euroon.

Mikrosiru asennetaan neulalla koiran ihon alle niskan ja lapojen väliin. Evidensia vakuuttaa, että sirutus aiheuttaa vain hieman ohimenevää kipua.

– Paikalleen laittamisen jälkeen koira ei tunne sirua, sillä se on vain riisinjyvän kokoinen, sanoo tiedotteessa Evidensian erikoiseläinlääkäri, eläinlääketieteen tohtori Mirja Kaimio.

Sirutus tehdään vain kerran, minkä jälkeen koira on tunnistusmerkitty sen koko loppuelämäksi.

Mikrosirussa on lemmikin yksilöivä numerosarja, joka pystytään lukemaan mikrosirujen lukemiseen tarkoitetulla sirunlukijalla. Sirunlukijoita on esimerkiksi eläinlääkäreillä, viranomaisilla ja kennelyhdistyksillä.

– Mikrosiru on kuin koiran henkilöllisyystodistus ja edullinen henkivakuutus. Sirun tietojen perusteella on mahdollista selvittää nopeasti, kuka koiran omistaa. Näin esimerkiksi karanneet koirat löytävät yleensä nopeasti takaisin kotiin, Mirja Kaimio muistuttaa tiedotteessa.