Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt se tapahtui: Mobiilimaksaminen syrjäytti käteisen kaupan kassoilla – Näin moni suomalainen ei nosta juuri koskaan seteleitä

Mobiilimaksaminen on ohittanut suosiossa ensimmäistä kertaa käteisen käytön maksutilanteissa. Mobiilisovelluksen valitsee seitsemän prosenttia kauppojen asiakkaista, kun taas käteistä käyttää enää vain kuusi prosenttia suomalaisista.

Muutos on ollut raju, sillä vielä vuonna 2021 ainoastaan prosentti asiakkaista maksoi mobiilin avulla.

Luvut selviävät Finanssiala ry:n tuoreesta Maksutavat-tutkimuksesta, jonka tuloksista yhdistys kertoo tiedotteessaan.

Debit-kortti on säilyttänyt asemansa pääasiallisena maksutapana, sillä sitä käyttää noin kolme neljäsosaa vastaajista.

Vastaajista noin joka kuudes ei juuri koskaan nosta käteistä. Verkkopankissa useampi kuin joka toinen maksaa laskunsa tavallisimmin älypuhelimella.

– Mobiililaitteiden suosio kasvaa entisestään ja digitaalisuus on tullut jäädäkseen. Korona-aika vauhditti maksamisen digitalisaatiota, sillä moni rohkaistui kokeilemaan mobiilimaksamista, sanoo Finanssiala ry:n johtava asiantuntija Kirsi Klepp tiedotteessa.

Kleppin mukaan se, että miltei joka viides kertoo, ettei juuri milloinkaan nosta käteistä kertoo vahvasta luottamuksesta maksujärjestelmien toimivuuteen.

Vastaajista kolmasosa ei usko käteisen käytön loppuvan Suomesta koskaan. Vain neljä prosenttia uskoo käteisen käytön loppuvan seuraavan viiden vuoden aikana, viidesosa seuraavan 10 vuoden aikana ja 40 prosenttia seuraavan 20 vuoden aikana.

Yli puolet kyselyyn vastanneista haluaa ostoksistaan sähköisen kuitin. Vuoden 2021 kyselyssä näin vastasi reilu kolmannes ja sitä edellisessä neljäsosa.

– Sähköinen kuitti on kätevä, ja sen kiinnostavuus lisääntyy maksamisen sähköistyessä. Sähköiset kuitit eivät täytä lompakkoa eivätkä katoa, Klepp sanoo tiedotteessa.