Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Osallistu Pursiseura ÖNS:n ja Loviisan Sanomien perinteikkääseen jääveikkaukseen ja voita 150 euron lahjakortti!

Oikeuspäätös | Loviisan vanhan rautakaupan purkamislupa on purettu – "Rakennukset ovat edelleen korjattavissa"

Vuonna Loviisan kaupungin rakennustarkastaja myönsi purkuluvan kahdelle rakennukselle osoitteessa Kuningattarenkatu 14. Tämän jälkeen rakennus- ja ympäristölautakunta hylkäsi Loviisan kulttuuri- ja ympäristöliike ry:n oikaisuvaatimuksen.

Helsingin hallinto-oikeus on nyt asettunut Loviisan kulttuuri- ja ympäristöliikkeen puolelle: oikeus on kumonnut sekä rakennustarkastajan että rakennus- ja ympäristölautakunnan päätökset.

Vanhan Radiotalon suojelun purkua mietitään vielä – vanhan Rautakaupan jo myönnetty purkulupa viipyy vielä oikeudessa

Kyseisellä tontilla on kaksi rakennusta. Puutalon suunnitteli A. W. Felixzon vuonna 1859 rautakauppias Elfvingille. Rakennus edustaa loviisalaista klassismia vaakalaudoituksineen.

Toinen rakennuksista on jugendtyylinen tiilirakennus vuodelta 1904.

Rakennukset omistaa Itä-Uudenmaan Rakentajat Oy:n konkurssipesä. Purkulupa on perusteltu talojen huonolla kunnolla ja rakennusten aiheuttamalla terveyshaitalla. Hakemuksen mukaan hakijalla eli konkurssipesällä ei ole myöskään ollut taloudellista mahdollisuutta kunnostaa rakennuksia.

Kysymyksessä olevia rakennuksia ei ole asemakaavassa osoitettu suojeltaviksi – mutta ne ovat osayleiskaavassa on osoitettu sr-merkinnällä. Sr-merkintä tarkoittaa kaupunkikuvallisesti, arkkitehtonisesti tai kulttuurihistoriallisesti arvokas. Niitä ei siis saa purkaa.

– Korjaus- ja muutostöissä tämä arvo tulee säilyttää. Jos rakennus tuhoutuu korjauskelvottomaksi, sen tilalle tulevan rakennuksen kaupunkikuvalliseen sopivuuteen ja arkkitehtoniseen laatuun tulee kiinnittää erityistä huomiota, oikeus toteaa.

Päätöksessä viitataan myös Porvoon museon lausuntoon, jossa todetaan, että rakennukset ovat edelleen korjattavissa.

Helsingin hallinto-oikeus muistuttaa myös siitä, että kunnan velvollisuutena on huolehtia asemakaavojen pitämisestä ajan tasalla.

Hallinto-oikeus hylkäsi myös Itä-Uudenmaan Rakentajat Oy:n konkurssipesän oikeudenkäyntikulujen korvaamista koskevan vaatimuksen.

Oikeusprosessi voi vielä jatkua, mutta vain jos Korkein hallinto-oikeus antaa valitusluvan.