Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puhelinmyyntiin tuli iso parannus – Jos myyjältä jää tämä vaihe välistä, saat pitää tuotteen ilmaiseksi

Puhelinmyyntiä koskeva laki muuttui merkittävästi vuodenvaihteessa.

Sopimus tehdystä kaupasta ei voi enää tulla voimaan pelkän puhelinkeskustelun perusteella, vaan siihen vaaditaan kirjallinen vahvistus.

Aiemmin kauppoja voitiin tehdä pääsääntöisesti pelkästään puhelimessa käydyn keskustelun perusteella.

– Kirjallisen sopimuksen vaatiminen on se keskeisin uudistus ja suurin parannus tässä asiassa, juristi Emmi Meriranta Kuluttajaliitosta toteaa.

Jos yritys ei lähetä kirjallisesti tietoja tai kuluttaja ei hyväksy tarjousta pysyvällä tavalla, ei kuluttajalla ole velvollisuutta maksaa.

Kuluttajalla ei myöskään ole velvollisuutta säilyttää tai palauttaa tuotetta, mikäli myyjä sen lähettäisi ilman vahvistusta. Kuluttaja siis voi pitää maksutta tuotteen, jonka myyjä lähettää noudattamatta kirjallista vahvistusmenetelmää.

Kirjallinen vahvistus koskee lähtökohtaisesti kaikkea puhelinmyyntiä paitsi sähköisen viestinnän palveluita, eli esimerkiksi puhelin- ja internetliittymien puhelinmyyntiä ja kulutusluottoja.

– Nämä poikkeukset johtuvat siitä, että sähköisen viestinnän palveluilla on oma lainsäädäntönsä, joka vaatii pääsääntöisesti etukäteen annettavan kirjallisen sopimustiivistelmän. Kuluttajaluotoilla on taustalla oma EU-lainsäädäntönsä, johon sisältyy vaatimus antaa tietoja kirjallisesti etukäteen, Meriranta sanoo.

Kuluttajaliiton mukaan puhelinmyynti on jo vuosikausia aiheuttanut kuluttajille ongelmia.

Puhelinmyyntiin liittyy monia kuluttajaongelmia, kuten painostavia myyntitapoja, puutteita tietojen antamisessa ja epäselviä laskutus- ja tilauskäytäntöjä.

– Asiasta on tullut todella paljon yhteydenottoja. Vahva kuluttajien enemmistö on sen takana, että säännöksiä kiristetään.

Kuluttajaliiton saamissa yhteydenotoissa korostuvat useat ongelmat.

– Yleisimmät ongelmatilanteet ovat usein sellaisia, että asiakas on luullut ostaneensa jotakin kertaluonteista, mutta kyseessä onkin ollut kestotilaus. On myös esimerkiksi vanhuksia, jotka eivät tiedä mitä ovat tilanneet ja mitä heille on myyty, Meriranta sanoo.

Yksi iso ongelma onkin ollut puhelinmyynti muistisairaille ja edunvalvonnan alaisena oleville henkilöille.

Kuluttajaliiton edunvalvojille tekemän kyselyn mukaan puhelinmyyntiin liittyi painostavia myyntitapoja ja piittaamattomuutta edunvalvonnan rajoista.

Peräti 97 prosenttia edunvalvojista kertoi kohdanneensa työssään puhelinmyyntiin liittyviä ongelmia.

Kuluttajaliiton tekemässä kyselyssä, nousi esiin useita epäkohtia.

"Puhelinmyynti ja kotimyynti ovat kuin rutto, joka monissa tapauksissa tuhoaa päämiehen talouden.", eräs haastateltu kertoi kyselyssä.

"Päämiehille myydään ties mitä turhaa tavaraa, lehtiä, pillereitä yms. ja niistä eroon pääseminen vie työaikaa ja on pois oikeasti ajasta päämiehen hyväksi.", kertoi toinen haastateltu.

"Myyjät käyttävät hyväkseen muistisairaita ihmisiä, joille on helppo myydä kerralla vaikka useamman eri lehden tai tuotteen tilaus, kun eivät hoksaa mistä kyse.", eräs edunvalvoja kertoi.

"Vaikka edunvalvoja kieltänyt kaupanteon esim. päämiehen varattomuuden takia, niin silti väkisin viety päämiehen kanssa kaupat läpi.", kertoi yksi vastaaja.

Kuluttajaliitto olisikin toivonut vieläkin tiukempia keinoja puhelinmyyynnin suitsimiseen.

– Nykyään sähköposti- ja tekstiviestimainonta vaatii ennakollisen luvan. Olemme toivoneet samanlaista ennakkolupaa myös puhelinmyyntiin, Meriranta kertoo.

Vasta 30 päivää voimassa ollut uudistus on kuitenkin tällaisenaankin tervetullut.

– Tämä on ollut vielä niin vähän aikaa voimassa, että meille asti ei ole tullut palautetta. Kovin moni kuluttaja ei varmasti vielä edes tiedä muutoksesta.