Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Vuosia sitten bussissa laittaessani turvavyötä kiinni ajattelin, että siinäpä olisi hyvä nimi" – Helsinki Beatles Weekendin voittanut Seatbelts pääsee osaksi Pohjoismaiden suurinta Beatles-tapahtumaa

Loviisalaisille Voice Crack -yhtyeestä tutuksi tullut Väinö Honkanen, 23, porskuttaa tällä hetkellä aktiivisena musiikin kentällä. Voice Crack laittoi pillit pussiin ja soitti viimeiset yhteiset tahtinsa jäähyväiskeikalla viime huhtikuussa Kino Marilynissä. Viikonloppuna Honkasen, Severi Häyhän (ent. Voice Crackin jäsen) ja Onni Rajaniemen muodostama The Seatbelts-yhtye voitti Helsingissä Malmitalossa järjestetyn Helsinki Beatles Weekendin bändikilpailun.

Kilpailupäivän tunnelma oli jännittynyt. Kisassa olleet kolme bändiä vetivät kukin puolen tunnin setin.

– Olimme koostaneet omamme monenkirjavista Beatles-biiseistä. Aloitimme keikan Beatlesin alkupään pop-ralleilla, mistä siirryimme psykedeelisempään materiaaliin. Välissä vedimme kuorolaulu Becausen kolmiäänisesti, ja lopuksi soitimme kimaran riehakkaita rokkibiisejä. Keikka meni oikein hyvin ja yleisö tuntui tykkäävän, Honkanen kuvailee.

Kilpailun voitolla bändi lunasti esiintymispaikan Helsingin Kulttuuritalolle 13.5. osana Pohjoismaiden suurinta Beatles-tapahtumaa.

– Tuntui todella hyvältä ja epätodelliselta kuulla meidän voittaneen kisan, enkä ihan vieläkään tajua, että se oikeasti tarkoittaa sitä, että tulemme esiintymään Helsingin Kulttuuritalolla. Legendaarisessa paikassa, jossa olen itsekin todistanut monta unohtumatonta keikkaa elämässäni. Kultsan setti saa kestää tuplasti pitempään kuin bändikisassa, joten kilpailun jälkeen aloimme välittömästi suunnitella, mitä biisejä valitsisimme mukaan.

The Seatbeltsin juuret juontuvat loppuvuoteen 2020, kun Honkanen soitti Loviisan Klubitalolla Maailman mielenterveyspäivän keikalla John Lennon -tribuutin, mistä hän sai kipinän suunnitella ohjelmisto täysimittaista John Lennonin 80-vuotispäivän juhlakonserttia varten.

– Olin jo buukannut Kino Marilynin keikkapaikaksi ja aloittanut harjoitukset Häyhän kanssa, mutta korona valitettavasti kariutti suunnitelmat konsertista. Ajatus Beatles-musiikin soittamisesta yhdessä jäi kuitenkin kutkuttelemaan, ja olimme puhuneet siitä myös Onni Rajaniemen kanssa, johon olimme tutustuneet Helsingin musiikkipiireissä.

Kipinä iski jälleen Honkaseen hänen ollessaan katsojana viime vuoden Helsinki Beatles Weekendillä. Nuori mies perusti itselleen, Häyhälle ja Rajaniemelle "Beatlesia triona!?"-Whatsapp-ryhmän, jossa hän ehdotti kokoontumista Beatles-musiikin äärelle, jonkinlaisen konsertin toteuttamista ja seuraavaan Helsinki Beatles Weekendiin esiintyjäksi hakemista.

– Kaikki innostuivat ajatuksesta, mutta ennen kuin ehdimme edes toimenpiteisiin ryhtyä, huomasin Helsinki Beatles Weekendin lanseeranneen bändikisan, jonka voittaja pääsisi osallistumaan seuraavan vuoden tapahtumaan. Tuossa olisi meidän tilaisuutemme, joten päätimme tarttua siihen. Nauhoitimme demon kappaleesta Please Please Me, lähetimme sen kisaan ja pääsimme jatkoon!

Honkanen asuu Helsingissä, josta käsin hän pyörittelee bändikuvioita. Väinö Honkanen ja Valtio -yhtye julkaisi 11.1. uuden EP:n, jonka tuotti niin ikään toinen vanha bändikaveri Valtteri Tuominen, joka myös soittaa kokoonpanossa.

– Tärkein musiikkiprojektini The Seatbeltsin lisäksi on oma bändini, Väinö Honkanen ja Valtio. Soittelemme kyseisellä porukalla biisejä niin soololevyiltäni kuin Valtiolle kirjoittamastani tuotannosta. Uusi Pekka-EP kertoo kuvitteellisen nimihahmonsa elämäntarinan kappaleina, jotka ovat tyyliltään rock'n roll-, blues- ja rautalankavaikutteisia. EP:n julkaisua juhlittiin Helsingin Lepakkomiehessä rokkikeikalla sekä Loviisassa Hyvän mielen rockissa akustisena duo-kokoonpanona.

Kevään aikana suunnitelmissa on ainakin muutamia akustisia trio-keikkoja ja uuden tuotannon suunnittelua. Uutta soolojulkaisua Honkanen on jonkun aikaa ajatuksen tasolla myös pyöritellyt mielessään.

– Kaiken kaikkiaan, on mukavaa kun saa tehdä musiikkia ja vielä soittaa sitä hyvällä porukalla! Voice Crack -aikaisista bändikavereista Valtiossa soittaa nykyisin Valtteri Tuominen, joka myös tuotti uuden EP:mme. Myös Severi Häyhä soitti Valtiossa muutaman kuukauden rumpuja, mutta hänen kanssaan yhteistyö jatkuu tällä hetkellä The Seatbeltsissä.

Palataan vielä Beatles-teemaan ja pyöritellään tuota nimeä, tarkemmin sanottuna sen kirjaimia. Tuleeko jotain muuta bändiä mieleen?

– Vuosia sitten bussissa laittaessani turvavyötä kiinni ajattelin, että siinäpä olisi hyvä nimi The Beatles -tribuuttibändille, joten laitoin sen muistiin ja lopulta se tulikin käyttöön!, The Seatbelts -nimen keksinyt Honkanen kertoo.