Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiinteistövinkki: Yksi yleisimmistä kosteusvaurioiden aiheuttajista on puutteellinen vedeneristys – miten toimia, kun asunnossa on kosteusvaurio?

Kosteusvauriot taloyhtiöiden asuntojen kylpyhuoneissa sekä muissa tiloissa ovat usein aiheena puhelinneuvonnassamme. Miten näiden kanssa tulisi toimia.

Kun osakkeenomistaja ilmoittaa yhtiölle mahdollisesta kosteusvauriosta, tulee yhtiön selvittää asia viivytyksettä ja tarpeen vaatiessa käyttää apuna myös teknistä asiantuntijaa. Kun vaurion aiheuttaja on selvillä, pystytään ratkaisemaan se, kuka vastaa korjauksesta ja kustannuksista.

Taloyhtiön ja osakkaan välinen kunnossapitovastuu määräytyy asunto-osakeyhtiölain mukaan, mikäli yhtiöjärjestyksessä ei ole erityisiä kunnossapitovastuumääräyksiä. Lain mukaan yhtiön on pidettävä kunnossa muun muassa rakenteet, eristeet ja perusjärjestelmät.

Yksi yleisimmistä kosteusvaurioiden aiheuttajista on puutteellinen vedeneristys. Tällöin yhtiö pääsääntöisesti kuivattaa rakenteet, laitattaa uudet vedeneristeet ja saattaa myös huoneistojen pintamateriaalit yhtiön perustason mukaiseksi. Perustaso voi olla joko yhtiön alkuperäinen rakennusaikainen taso tai myöhemmin yhtiön peruskorjauksessa päätetty ns. uusi perustaso. Korjaustoimenpiteet tulee aina tehdä noudattaen osakkeenomistajien yhdenvertaisuusperiaatetta.

Jos edellinen tai nykyinen osakkeenomistaja on toteuttanut huoneistossaan muutostöitä, ei yhtiö vastaa näiden muutostöiden purku- tai uudelleenrakentamiskustannuksista, vaikka kosteusvaurion syynä olisikin yhtiön kunnossapitovastuulla oleva rakennuksen osa. Korjauksen yhteydessä osakkeenomistaja voi myös päättää parantaa huoneistonsa tasoa eli valita perustasoa kalliimmat pintamateriaalit. Tällöin perustasosta ylimenevä kustannus tulee osakkeenomistajan maksettavaksi.

Jos epäilee, että asunnon missä tahansa huoneessa voisi olla kosteusvaurio, tulee välittömästi ottaa yhteyttä isännöitsijään. Tilanne saattaa näyttää harmittomalta, mutta pahimmassa tapauksessa vaurio voi aiheuttaa viikkojen kuivatuksen, suuren remontin ja ison kuluerän.

Jäsentaloyhtiön hallitus ja isännöitsijä voivat tukeutua asiantuntevien lakimiesten ja insinöörien apuun kaikissa yhtiöön liittyvissä asioissa mm. maksuttoman puhelinneuvonnan kautta. Katso www.ukl.fi/porvoo/palvelut/

Kirjoittaja on Porvoon Kiinteistöyhdistyksen toiminnanjohtaja. Palsta palvelee kaikkia taloyhtiöissä asuvia ja niissä osakkeita omistavia.