Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomessa peruttiin lähes 30 elinsiirtoa koronan vuoksi – Nyt tartunta estää enää kahden elimen siirron

Vuonna 2022 Suomessa tehtiin yhteensä 371 elinsiirtoa. Luku on pienempi aikaisempiin vuosiin verrattuna ja syynä on osittain ollut positiivisten koronatestien aiheuttamat luovuttajien hylkäämiset.

Koronaepidemia on estänyt Suomessa arviolta 27 elinsiirtoleikkausta. Ilmiöstä kertoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) tiedotteessaan.

Kaikki Suomen elinsiirrot on valtakunnallisesti keskitetty Husiin. Aikuispotilaiden elinsiirrot tehdään Helsingissä Meilahden Tornisairaalassa ja lapsipotilaiden Uudessa lastensairaalassa.

Yleisimmät siirtoleikkaukset olivat viime vuonna munuaisen-, maksan-, haiman- ja sydämensiirtoja.

– Positiivinen koronatestitulos estää enää keuhkojen ja ohutsuolen siirron. Uusi ohjeistus tulee varmasti nostamaan luovutusmääriä nyt vuodenvaihteesta, kertoo ylilääkäri Arno Nordin tiedotteessa.

Vuonna 2022 kuolleita elinluovuttajia oli 113, joista 10 luovutusta tehtiin verenkierron pysähtymisen ja kuoleman toteamisen jälkeen.

Eläviä munuaisluovuttajia oli 42. Munuaisensiirtoja elävältä luovuttajalta on jo muutaman vuoden ajan lisätty aktiivisella koulutuksella ja resurssoinnilla.