Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Entinen vartija paljasti Securitaksen toiminnasta syrjintää – IL: "Päihdeongelmaiset olisi pitänyt poistaa kauppakeskuksesta välittömästi"

vartiointiliike

Aiemmin vartijana toiminut Miko (nimi muutettu) on kertonut Iltalehdessä vartiointiliike Securitaksen toimineen hänen mielestään syrjivästi poistaessaan kauppakeskuksista ihmisiä.

Useat käytännöt ovat Mikon mukaan olleet paikoin selvästi laittomia. Esihenkilöiltä tulleet toimintaohjeet eivät myöskään vastanneet vartijakoulutuksessa saatuja.

Mikon mukaan vartijoita on kehotettu poistamaan rauhallisestikin käyttäytyneitä ihmisiä, jos he sopivat ”häirikön” profiiliin. Tällaista kohtelua saivat osakseen muun muassa teinit, asunnottomat ja päihdeongelmaiset.

Päihdeongelmaiset ihmiset eivät Mikon mukaan olisi ohjeiden mukaan saaneet tehdä osassa kohteista edes ostoksia. Heidät olisi tullut poistaa välittömästi.

Mikon mukaan vartijoiden esihenkilön, tavaratalonjohtajan ja Securitaksen yksikön päällikön välisessä palaverissa sovittiin, että vartijan ei pitäisi jatkossa käyttää omaa arviointikykyään käskyn käydessä.

Kun henkilökunta pyytää poistamaan narkomaaneja, nuorisoa tai häiriköitä myymälästä tai kiinteistön alueelta, se olisi Mikon mukaan pitänyt tehdä välittömästi.

– Sellainen ennakointi on yksiselitteisesti syrjivää ja laitonta, Miko kertoo.

Vartijakoulutuksessa käytiin Mikon mukaan hyvin läpi tilanteet, joissa vartijalla on oikeus poistaa henkilö alueelta.

– Sitten töissä sanottiinkin, että ei ole mitään väliä onko sulla oikeutta vai ei, menet vain poistamaan. Se oli itselle aika iso järkytys, Miko kertoo Iltalehdelle,