Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

YTN: Huipputulosta takova Kesko irtisanomassa jopa 133 asiantuntijaa

Kesko Oyj on aloittanut viime kuukausina useita muutosneuvotteluita, jotka voivat johtaa noin 133 asiantuntijan irtisanomiseen, kertoo ammattiliitto Ylemmät Toimihenkilöt YTN tiedotteessaan. Järjestö paheksuu sitä, että huipputulosta takova yhtiö irtisanoo työntekijöitään.

– On täysin käsittämätöntä, että ennätystuloksen tehnyt yhtiö henkilöstön palkitsemisen sijaan suunnittelee irtisanovansa tuloksentekijöitään, sanoo YTN:n kaupan alan sopimusalavastaava Joonas Kopra tiedotteessa.

Keskon mukaan se on myös myös maksanut henkilöstölleen tulospalkkioita ja laajentanut tulospalkkiota koskemaan koko henkilöstöään Suomessa. 

YTN:n mukaan eri muutosneuvottelut koskevat kaikkiaan 800:aa ylempää toimihenkilöä.

– Keskolla on toimintansa keskiössä näkyvästi vastuullisuus, mutta se ei näköjään ulotu ylempien toimihenkilöiden henkilöstöryhmään.

Kesko ilmoitti viime viikolla aloittavansa muutosneuvottelut talousyksikössään, päivittäistavarakaupan markkinoinnissa ja logistiikan kehitystehtävissä. Näissä neuvotteluissa voidaan Keskon mukaan irtisanoa korkeintaan 45 ihmistä ja niissä on mukaan yli 390 työntekijää.

Kesko on perustellut tuoreimpia muutosneuvotteluita sen toimintaympäristössä tällä hetkellä olevilla merkittävillä epävarmuuksilla, jotka ovat vaikuttaneet voimakkaasti myös asiakaskäyttäytymiseen.

– Muuttuneessa tilanteessa suunnittelun lähtökohtana on, että keskitymme jatkossa entistä vahvemmin liiketoimintojen perusasioiden varmistamiseen ja kriittisten toimintojen tukemiseen. Myös kehityshankkeiden ja projektien määrät vähenevät tänä vuonna vuoden 2022 tasosta, sanoo Keskon tiedotteessa henkilöstöstä vastaava johtaja Matti Mettälä.

YTN myöntää, että kaupan ala on jo vuosia elänyt murroskautta ja että poikkeusaika jatkuu yhä. Järjestö huomauttaa, että ennusteiden mukaan pitkää taantumaa ei ole kuitenkaan näköpiirissä.

– Kysymyksiä herättää myös neuvottelujen ajankohta, onko vielä tarpeen painaa paniikkinappulaa, Kopra sanoo tiedotteessa.

Hänen mielestään yhtiön taloudellinen tilanne ei aiheuta painetta henkilöstövähennyksiin juuri nyt.

Juttua muokattu 18.1.2023 klo 13.40: Lisätty tieto, että Keskon mukaan henkilöstön tulospalkkiot on maksettu ja niitä on laajennettu.