Suomalaiset maksoivat reseptilääkkeistään viime vuoden lopussa lähes 13 prosenttia vähemmän kuin vuosikymmen sitten, mutta itsehoitolääkkeiden hinnat pysyivät lähes ennallaan, ilmenee Tilastokeskuksen tuoreista tiedoista.
Suomen Apteekkariliitto kertoo ilmiöstä tiedotteessaan.
Kuluttajahinnat nousivat tammikuusta 2013 joulukuuhun 2022 liki 20 prosenttia. Reseptilääkkeiden kuluttajahinnat sen sijaan laskivat lähes 13 prosenttia, itsehoitolääkkeet kallistuivat kymmenessä vuodessa prosentin verran.
Reseptilääkkeiden kuluttajahinnat ovat laskeneet ennen kaikkea lääkevaihdon ja viitehintajärjestelmän ansiosta.
Hinnat ovat olleet laskussa jo huhtikuusta 2003, jolloin lääkevaihto apteekeissa otettiin käyttöön, ja etenkin vuodesta 2009, jolloin lääkevaihtoa täydennettiin viitehintajärjestelmällä.
Vuodesta 2003 reseptilääkkeiden kuluttajahinnat ovat laskeneet jo noin kolmanneksen verran. Ruoka on samassa ajassa kallistunut yli puolella ja taksimatkojen hinta kaksinkertaistunut.
Reseptilääkkeiden kuluttajahinnoissa näkyvä alkuvuoden nousu johtuu alkuomavastuista ja loppuvuoden lasku vuosiomavastuiden täyttymisestä.
Lääkekustannuksia ja Kelan lääkekorvausmenoja kasvattavat uudet ja kalliit lääkkeet. Näistä merkittävä osa on biologisia lääkkeitä, joille on saatavilla hinnaltaan edullisempi kaltaislääke eli biosimilaari.
Biosimilaarien käytön lisäämisellä voitaisiin Apteekkariliiton mukaan säästää lääkekuluissa kymmeniä miljoonia euroja vuodessa.
Eduskunta käsittelee parhaillaan lakiuudistusta, jolla biologiset lääkkeet sisällytetään apteekkien lääkevaihdon piiriin.