Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

MOT: Suomessa on kymmeniä tuhansia laittomasti käyttöön otettuja taloja – "Meille on heitetty arvio, että 690000 tämä maksaisi"

Suomessa on jopa kymmeniä tuhansia omakotitaloja, joille ei rakentamisen jälkeen ole tehty loppukatselmusta, ilmenee Ylen MOT-toimituksen selvityksestä.

Loppukatselmus on tehtävä viiden vuoden kuluessa rakennusluvan saamisesta ja se on edellytys talossa asumiselle.

Jos loppukatselmusta ei ole tehty, taloa voi olla mahdoton myydä.

Myös MOT:n haastattelema pariskunta törmäsi tähän puutteeseen, kun yritti panna taloaan myyntiin. Vuonna 1981 rakennetun talon loppukatselmus puuttuu, mikä voi tarkoittaa, että talo on remontoitava tämän päivän vaatimuksia vastaavaksi. Tämä tarkoittaa muun muassa seinien purkamista ja lisäeristämistä. Myös sähkötyöt voidaan joutua uusimaan.

– Meille on heitetty tällainen arvio, että 690 000 tämä maksaisi, jos mennään rankimman mukaan, talon omistaja Tapio Knuuttila sanoo MOT:lle.

On epäselvää, kuka kustannuksista vastaa, sillä myös edellinen myyjä on ostanut talon valmiina.

MOT kysyi paritakymmeneltä suurimmalta kunnalta ja kesämökkikunnalta, miten paljon niissä on loppukatselmoimattomia taloja, joiden rakennuslupa on umpeutunut. 17 kuntaa vastasi. Selvisi, että tällaisia kiinteistöjä voi olla pienissäkin kunnissa satoja.

Eniten rästejä on Helsingissä, noin 1 500, Vantaalla noin 1 000. Luvut eivät ole vertailukelpoisia, sillä ne ovat eri ajanjaksoilta, mutta ne antavat suuntaviivoja ongelman laajuudesta.

Ympäristöministeriön ja Kuntaliiton arvioiden mukaan Suomessa on kymmeniä tuhansia pientaloja, joista puuttuu loppukatselmus, MOT kertoo.

Se, miten loppukatselmuksen puuttumiseen reagoidaan, riippuu MOT:n selvityksen mukaan kunnasta. Osa vaatii uuden rakennusluvan hakemista, osalle riittää, että rakennustarkastaja käy toteamassa talon täyttävän rakennusvuotensa lupamääräykset.

Muutamissa vastauksissa mainittiin, että tarvittaessa ryhdytään hallintopakkotoimiin asian korjaamiseksi, jolloin asiasta menee tieto myös poliisille.