Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lähes 92 000 terveyskeskusmaksua ulosottoon 20 euron vuoksi – "Olisiko oikeudenmukaisempaa jättää maksu kokonaan perimättä?"

Ulosottoon päätyi viime vuonna 13 prosenttia vähemmän asiakasmaksuja kuin vuonna 2021. Viime vuonna ulosottoon meni 487 121 sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä varhaiskasvatuksen asiakasmaksua. Maksuja syntyy esimerkiksi terveyskeskus- ja sairaalakäynneistä.

Asiasta kertoo Suomen sosiaali ja terveys ry (Soste) tiedotteessaan.

Tiedot käyvät ilmi tilastoista, jotka Soste hankki ulosottolaitokselta. Suurin osa ulosottoon menneistä asiakasmaksuista on sosiaali- ja terveyspalveluista syntyneitä maksuja.

Sosten edunvalvontapäällikkö Anne Perälahti pitää huojentavana, että ulosottoon menneiden asiakasmaksujen määrä on vähentynyt edelleen huippuvuodesta 2020. Tuolloin peräti 663 997 asiakasmaksua oli ulosotossa.

– Liki puoli miljoonaa ulosottoon päätyvää asiakasmaksua on silti yhä valtava määrä. Nämä maksut ovat kuitenkin syntyneet ihmisille välttämättömien peruspalvelujen käyttämisestä, Perälahti muistuttaa tiedotteessa.

Hän huomauttaa, että asiakasmaksuja päätyy ulosottoon edelleen paljon enemmän kuin vielä 2010-luvun taitteessa.

– Olemme yhä kaukana viime vuosikymmenen alun tilanteesta, jolloin ulosottoon tuli vireille 240 539 maksua. Vuodesta 2011 vuoteen 2022 ulosottojen määrä on peräti kaksinkertaistunut, Perälahti havainnollistaa tiedotteessa.

Terveyskeskusmaksuja ja kotipalvelumaksuja ulosotossa hieman edellisvuotta enemmän

Vuonna 2022 ulosottoon päätyneissä asiakasmaksuissa silmiinpistävää on se, että terveyskeskusmaksuja ja kotipalvelumaksuja meni ulosottoon hieman enemmän kuin vuonna 2021. Nousua molemmissa maksuluokissa oli noin kolme prosenttia.

Perälahti muistuttaa, että ulosottoon päätyneet maksut voivat pahimmillaan velkaannuttaa ja estää ihmisiä hakeutumasta palveluihin.

– Lähes 92 000 terveyskeskusmaksua joutui viime vuonna edelleenkin ulosottoon. Jos ihmisellä ei ole varaa maksaa 20,90 euroa käynnistä terveyskeskuslääkärillä, niin olisiko oikeudenmukaisempaa jättää maksu kokonaan perimättä – etenkin, kun kyse on ihmisten perusoikeudesta saada tarvittavat sosiaali- ja terveyspalvelut tuloista riippumatta, Perälahti kysyy tiedotteessa.