Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi kävi mittavan petosvyyhdin kimppuun – Uhrina sosiaalitoimi, vahingot jopa 3 miljoonaa euroa

Itä-Uudenmaan poliisi tutkii parhaillaan petosrikoskokonaisuutta, johon liittyvää henkilöä epäillään perusteettomien yksityisten turvapalveluiden tuottamisesta sosiaalitoimelle. Itä-Uudenmaan poliisi kertoo asiasta tiedotteessaan.

– Tutkittavassa rikoskokonaisuudessa yksityisen turvallisuusalan toimijaa edustavan henkilön epäillään erehdyttäneen sosiaalitoimea ja saaneen aikaan tarpeettomia turvapalveluita vuosien 2021–2022 aikana, kertoo tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Juha Springare tiedotteessa.

Turvapalveluiden hankinnasta päättänyttä sosiaalitoimen edustajaa epäillään virkarikoksesta. Poliisi epäilee hänen ylittäneen valtuutensa päättäessään huomattavista hankinnoista ilman tosiasiallista oikeutta niihin.

Myös hankintaketjun muuta päätöksentekoa, valvontaa ja vastuuta selvitetään esitutkinnan aikana.

– Epäillyn kokonaisvahingon osalta kyse on noin kolmesta miljoonasta eurosta, kertoo Springare tiedotteessa.

Hänen mukaansa esitutkinnan kohteena oleva rikoskokonaisuus on sekä tekotavaltaan että sisällöltään erityisen mittava ja poikkeava.

Tapahtumiin liittyy useita kymmeniä henkilöitä, joita esitutkinnassa on pitänyt ja pitää vielä kuulla. Tämä tekee siitä rikostutkinnan näkökulmasta erittäin laajan kokonaisuuden.

Varsinaisia epäiltyjä kokonaisuudessa on vähän. Tutkittavana olevan rikoskokonaisuuden tekotapa ja asiasisältö ovat luonteeltaan sellaista, että se tekee siitä yhteiskunnallisesti merkittävän ja selvittämisintressi poliisissa on suuri.

– Esitutkinta sisältää mittavia päätöksentekoon ja asiakirjamateriaaliin tehtäviä tutkintatoimenpiteitä. Esitutkinta osassa merkittävissä kokonaisuuteen liittyvissä tapahtumissa on kesken ja vasta alkuvaiheessa, Springare kertoo tiedotteessa.

Tämän lisäksi osaan esitutkintamateriaalista on noudattava erityisiä salassapitoperusteita. Tutkinnan turvaamiseksi poliisilla ei tässä vaiheessa ole asiasta muuta tiedotettavaa.

Springaren mukaan kestää kuukausia, ennen kuin rikosvyyhti voi siirtyä syyteharkintaan.

Poliisi päätti tiedottaa tästä asiasta nyt siihen kohdistuneen tiedustelun ja asian yhteiskunnallisen merkittävyyden johdosta.