Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Verottajan haaviin parissa kuukaudessa yli 18 000 litraa alkoholia – tässä syy tehovalvontaan

Verohallinnon ja Tullin viime marraskuussa aloittama verovalvonta on tuottanut mittavan tuloksen: marras-joulukuussa verohallinto teki haltuunottopäätöksen yhteensä 18 400 litrasta alkoholijuomia. Verohallinto kertoo asiasta tiedotteessaan.

Tehovalvonnan tarkoituksena on varmistaa, että valmisteverot ulkomaisista verkkokaupoista ostetuista alkoholijuomista maksetaan Suomeen.

Lisäksi verottaja lähetti marras-joulukuussa verotuspäätöksen kymmenille yksityishenkilölle, jotka eivät ole tehneet ennakkoilmoitusta ja maksaneet vakuutta alkoholitilauksestaan, ja jotka viranomaistietojen mukaan ovat vastuussa tilauksen valmisteveroista.

– Lisäksi meillä on selvittely kesken useista lähetyksistä, joissa verovelvollisuus on todennäköisesti tilaajalla, eli joista lähetämme todennäköisesti ostajalle verotuspäätöksen, kertoo verohallinnon ohjaus- ja valvontapäällikkö Sami Peltola tiedotteessa.

Tullin havaintojen mukaan Suomeen saapuvien alkoholilähetysten määrä lisääntyi hieman, kun verottaja ja Tulli lokakuun puolivälissä kertoivat tehovalvonnan alkamisesta. Sen sijaan marras-joulukuussa Tullin havaitsemien alkoholilähetysten määrä vähentyi.

– On mahdollista, että toimitukset ovat löytäneet uusia reittejä, ja suuntaammekin tarvittaessa valvontaamme muuttuvien logistiikkavirtojen perusteella, kertoo Tullin valvontaosaston johtaja Sami Rakshit tiedotteessa.

Alkoholia ostettiin ulkomaisista nettikaupoista vuonna 2021 arviolta 33 miljoonaa litraa. Verohallinto arvioi, että valmisteverot maksettiin 2021 vain noin yhdestä prosentista netistä tilatuista alkoholijuomista, ja että Suomi menettää sen vuoksi vuosittain arviolta 80–100 miljoonaa euron verotulot.