Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusi koirarekisteri hämmentää – Pitääkö pentu tosiaan rekisteröidä kahdesti?

Alkavana vuonna kaikki koirat on rekisteröitävä viranomaisen rekisteriin. Tämän verran suurin osa koiranomistajista tietää, mutta yksityiskohdat ovat vielä osalle epäselvät.

Sosiaalisessa mediassa liikkuu jonkin verran myös virheellistä tietoa, kuten että pennut pitäisi rekisteröidä kahteen kertaan. Ihan näin asia ei kuitenkaan ole, kertoo ylitarkastaja Terhi Jääskeläinen koirarekisteriä ylläpitävästä Ruokavirastosta.

Rescueyhdistys toimii koirien maahantuojana.

Jääskeläinen arvioi väärinkäsityksen johtuvan siitä, että vaikka kasvattaja rekisteröi pennun, uuden omistajan on tehtävä haltijuudenvaihdosilmoitus.

– Me olemme ehdottaneet maa- ja metsätalousministeriön (MMM) suuntaan sellaista rekisteröintimaksumallia, jossa uusi haltija maksaa koirasta myös rekisterimaksun. Näin saimme maksuja tasattua kaikille koirien haltijoille, eivätkä ne jää ainoastaan koiran kasvattajien maksettavaksi, Jääskeläinen kertoo sähköpostitse.

Ensi vuonna tai sen jälkeen syntyvät pennut rekisteröi siis kasvattaja, vanhemmat koirat niiden haltija. Mutta kuka rekisteröi rescue-koirat, jotka saattavat Suomeen saapumisensa jälkeen olla väliaikaisessa kodissa?

– Rescueyhdistys toimii koirien maahantuojana, joten ne ilmoittavat koiran tuonnin rekisteriin. Väliaikaisen kodin osalta ilmoitustarve riippuu siitä kuinka kauan koirat ovat sijaiskodissa.

Alle kolme kuukautta kestävästä sijoituksesta ei tarvitse ilmoittaa rekisteriin. Jos koirat ovat sijaiskodissa yli kolme kuukautta, sijaiskodin tulee ilmoittaa itsensä koiran haltijaksi.