Vaasassa ideoitu kynttiläkeräysidea on levinnyt myös Loviisaan. "Kynttiläkeräys ja juoksuhautakynttilöiden teko kertovat ukrainalaisille, että he eivät ole yksin", toteaa keräysastian hautausmaalle tuonut Markku Paltola.
Loviisalaisilla ja lähiseudun asukkailla on nyt mahdollisuus pienellä vaivalla välittää Ukrainaan jotain konkreettista, josta sähkön ja lämmön puutteessa on suuri tarve.
Loviisalainen Markku Paltola on vienyt Loviisan hautausmaalle keräyspisteen kynttilän jämille. Paltola on lähtenyt mukaan kulovalkean tavoin useille paikkakunnille levinneeseen kynttiläkeräykseen. Se on saanut alkunsa vaasalaisen Siru Nurmen Itsenäisyyspäivää edeltävällä viikolla saamasta ideasta. Nurmi ja hänen isänsä Antti Nurmi tekevät juoksuhautakynttilöitä yhteistyössä monien vapaaehtoisten kanssa.
– Lähdin vähän myöhään liikkeelle tämän keräyksen kanssa, mutta keskiviikkoon (28.12.2022) mennessä oli jo vähän kynttilöitä astiassa, mistä olen kiitollinen. Minun pitää keskustella, mitä seurakunnan henkilökunta tekee osittain palaneille hautakynttilöille. Niistä voisi kertyä aika paljon kynttilämassaa hyvään käyttöön. Vastaanotto on ollut erittäin positiivinen ja katsotaan nyt, kuinka kauan näitä kannattaa kerätä. Tarve Ukrainassa näille on valtava ja sinne menisi kynttilämassaa vaikka kuinka, Paltola sanoo.
Loviisalaiset ovat sodan alkumetreiltä lähtien kantaneet korttaan kekoon auttamisessa.
– Kun Venäjä hyökkäsi oikeudettomasti 24.2. Ukrainaan, nousi suomalaisten keskuudessa auttamisen halu. Heti hyökkäyksen jälkeen lähti Loviisastakin useiden henkilöiden toimesta lukuisia kuormia vaatteita, jalkineita ja muita tarvikkeita Ukrainaan. Sama auttamisen halu on pysynyt vireillä ja jokainen halukas on auttanut kykyjensä ja voimiensa mukaan, Paltola kuvailee.
Ideana on valmistaa Ukrainaan vanhoista kynttilöistä ja peltipurkeista sekä pahvista juoksuhautakynttilöitä, joilla voi lämmittää esimerkiksi tiloja ja ruokaa. Peltipurkkeina toimivat vaikkapa ananas- ja hernesoppatölkit. Idean äiti kertoi Yle Areenassa 19.12. julkaistussa Radio Suomi Pohjanmaan haastattelussa esimerkkinä, että tonnikalatölkistä tehty juoksuhautakynttilä tuo lämpöä kahden tunnin verran.
Paltola tutustui ideaan somessa.
– Infrastruktuuriin kohdistuneet ohjushyökkäykset nostivat jo syksyllä huolen lämmön ja keittomahdollisuuksien puutteesta. Avusta Ukrainaan oli keskusteltu eri Facebook-ryhmissä ja Nurmi perusti samanmielisille ”Ukraina apu, keräys ja keskustelu auttajille" -ryhmän, jossa on voinut ideoida vähän paremmin.
Ryhmässä on kehitelty lisäksi vaatevahaa tekemään sotilaiden vaatteista vedenpitävämpiä.
– Kynttiläkeräystä tekevät myös muut. Ryhmän kautta on järjestetty keräyksiä Loviisan lisäksi Vaasassa, Kokkolassa, Seinäjoella, Oulaisissa, Ylivieskassa, Merijärvellä, Hangossa ja Kouvolassa. Vähäkyrö on myös liittymässä tähän.
Tiukka taloustilanne kiristää kukkaronnyörejä myös Suomessa, mutta tilalle on keksitty luovuus. Paltola näkee, että apua on osattu tarjota muutoinkin kuin rahallisesti.
– Harvalla ihmisellä on varaa lahjoittaa rahaa Ukrainaan johtuen tästä erittäin kireästä taloustilanteesta, mutta aikaa ja viitseliäisyyttä voi helpommin käyttää. Kynttiläkeräys ja juoksuhautakynttilöiden teko kertovat ukrainalaisille, että he eivät ole yksin. Apua tulee ja autaukrainaa.fi-sivun kautta voi lähettää ilmaiseksi tavaraa Ukrainaan.