Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Osallistu Pursiseura ÖNS:n ja Loviisan Sanomien perinteikkääseen jääveikkaukseen ja voita 150 euron lahjakortti!

Joulukinkkujen paistinrasvalla ajaisi liki 300 edestakaista matkaa Suomen päästä päähän – rasvan keräyspiste löytyy myös Loviisassa

Jouluruokien paistinrasvat kierrätetään myös tänä jouluna ja jalostetaan uusiutuvaksi dieseliksi. Esimerkiksi yhden keskikokoisen kinkun rasvasta valmistettavalla dieselillä ajaa jopa kolme kilometriä. Yksistään kinkkua syödään Suomessa jouluna 7 miljoonaa kiloa. Kierrätykseen käyvät myös kalkkunan, kalan tai vaikkapa juuresten paistinrasva.

Rasvaa ei saa kaataa viemäriin, sillä se jähmettyy viemärissä ja muodostaa vähitellen rasvatukoksen. Rasva voi tukkia viemärin ja pahimmillaan rasva on leikattava putkistosta pois.

Seitsemättä kertaa järjestettävä Kinkkutemppu jatkuu 8. tammikuuta asti. Suomessa on yhteensä lähes 250 paistinrasvojen keräyspistettä Neste- ja Neste K -asemilla, K-ruokakaupoissa ja kaikilla K-Citymarkettien jätteenkeräyspisteillä. Loviisassa keräyspiste on Neste K Ankkurituulessa (Länsikaari 3). Lähikaupungeissa paistinrasvoja kerätään esimerkiksi Neste Porvoossa (Asentajantie 4, Tarmola) ja K-Citymarket Porvoossa (Runeberginkatu 33).

Kinkkutemppu on lähtöisin Kemianteollisuuden aloitteesta. Tänä vuonna mukana ovat lisäksi Neste, Lassila & Tikanoja, Kemian pooli, K-ryhmä, Suomen Pakkauskierrätys RINKI, Atria, HKScan, Snellman, Maa- ja kotitalousnaiset, Suomen Kiertovoima KIVO, Kuntaliitto, Vesilaitosyhdistys ja Ympäristöteollisuus ja -palvelut YTP.

Lassila & Tikanoja toimittaa Kinkkutempun keräyspisteisiin tuodut paistinrasvat Rasmix Oy:lle käsiteltäväksi, josta rasvajäte kuljetetaan Nesteen jalostamolle Porvoon Kilpilahteen. Viimevuotinen kampanja keräsi paistinrasvaa 55,5 tonnia. Tällä rasvamäärästä valmistetulla polttoaineella voisi ajaa henkilöautolla jopa 270 edestakaista matkaa Hangosta Utsjoelle.

Kinkkutempun keräyspisteet, tarkemmat kierrätysohjeet ja usein kysytyt kysymykset ja vastaukset voi katsoa osoitteessa www.kinkkutemppu.com.