Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kriisipuhelimelle ja avulle on tarvetta joulunakin – katso tästä listaus, mihin voit ottaa yhteyttä jos jouluna iskee hätä tai avun tarve

Joulu on monelle ihmiselle vuoden odotetuin juhla, mutta kaikille juhlapyhissä ei välttämättä ole kyse siitä. Avun tarve ja hätä voi iskeä ja koskettaa kipeästi silloin, kun sen ei välttämättä pitäisi.

Ensi- ja turvakotien liitto tiedottaa, että tänäkin jouluna noin 150 ihmistä viettääjoulua turvakodissa. Heistä noin puolet on lapsia. Suomen Punaisesta Rististä mainitaan, että sen nuorten turvatalot auttavat vuoden jokaisena päivänä verkossa ja viidellä paikkakunnalla.

Ylipäänsä monien järjestöjen chat- ja puhelinpalveluissa päivystetään myös jouluna. Raskasta tilannetta pääsee puimaan yhdessä ammattilaisten tai koulutettujen vapaaehtoisten kanssa.

Kokosimme listan puhelinpalveluista ja muista apukeinoista. Se löytyy jutun yhteydestä.

Korona-ajan ja maailmantilanteen vaikutukset ihmisten talouteen näkyvät nekin. Pienituloisissa perheissä keinoja kuormituksesta palautumiseen on vähän, ja heikko taloustilanne voi näkyä myös perheen sisäisinä jännitteinä, stressinä ja mielenterveyden haasteina.

– Lapsen ääni -kyselyn viesti on hyvin huolestuttava. Pienituloisissa perheissä peräti 42 prosenttia lapsista koki hyvinvointinsa huonoksi ja 24 prosenttia lapsista koki, ettei saa tarpeeksi tukea muilta ihmisiltä. Juhlapuheissa muistutetaan, että lapset ovat Suomen tulevaisuus. Näissä perheissä tarvitaan apua nyt tukemaan lasten hyvinvoinnin kokemusta ja tulevaisuudenuskoa, vetoaa SOSTEn erityisasiantuntija Päivi Nykyri tiedotteessa.

Järjestöt tukevat tänä jouluna myös sotaa paenneita lapsia. Syyskuussa 2022 arvioitiin, että Suomessa asuu noin 12 000 ukrainalaislasta. Sodan keskeltä tulleille lapsille on tärkeää turvata mahdollisimman tavallinen ja hyvä arki. Järjestöjen keräyksillä autetaan myös Suomeen saapuneita ukrainalaisia ja esimerkiksi paperittomia perheitä.

– Lastensuojelun Keskusliiton joulukalenteri muistuttaa, että useat lapset toivovat jotain yhdessä tekemistä perheen kesken, hyvää ruokaa ja rauhallista tunnelmaa. Moni joulukalenteria varten tehtyyn kyselyyn vastanneista lapsista odotti myös joulun jännitystä ja kuusen koristelua, kertoo Päivi Nykyri tiedotteessa.