Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joka viides perhe jättää joulukinkun ostamatta – Näin talouskriisi vaikuttaa nyt suomalaisten joulupöytään

Elintarvikkeisen raju hinnannousu vaikuttaa suomalaisten kodeissa joulupöydän valikoimaan. Joka viides perhe jättää joulukinkun ostamatta tai ostaa pienemmän kinkun. Hintojen nousu vaikuttaa myös jo juuston ja makeisten kulutukseen.

Ilmiö selviää markkinatutkimuslaitos Crowstin kyselystä, josta Crowst kertoi tiedotteessaan.

Kyselyyn vastanneista peräti neljä viidesosaa on tällä hetkellä erittäin tai melko huolestunut ruokatuotteiden hintojen noususta. Yhä useampi myös seuraa elintarvikkeiden hintakehitystä aktiivisesti.

Tällä hetkellä suomalaiset ostavat määrällisesti vähemmän, valikoiden, sekä alennuksia tarkemmin hyödyntäen.

Lähes puolet vastaajista toteaa nousseilla ruokatuotteiden hinnoilla olevan vaikutusta heidän joulupöytää koskeviin ostoksiinsa.

Vahvimmin hinnannousu vaikuttaa joulupöytää koskeviin ostospäätöksiin lapsiperheissä. Tänä vuonna joulupöydissä tulee olemaan aiempaa suppeampi valikoima ruokalajeja, tai sitten ruokaa on määrällisesti vähemmän lajimäärän pysyessä samana.

Kun aiempina vuosina jouluruokaa syötiin tyypillisesti 3-4 päivän ajan jouluna, tänä vuonna jouluherkkuja varataan yhdelle tai kahdelle päivälle.

Kahvi, juustot, sekä herkut kuten makeiset ja virvoitusjuomat ovat tuotteita, jotka ovat nyt suomalaisten vähennyslistan kärjessä. Tulos keskittyy siten melko vahvasti erilaisiin hemmottelu- ja mielihyvätuotteisiin.

Kysely toteutettiin 9.–13. joulukuuta ja siihen vastasi 1 200 iältään 20–65-vuotiasta Crowst Oy:n vastaajaa älypuhelimillaan.