Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomessa muhii uusi kriisi: Lemmikin hoitamiseen ei ole enää varaa – "Eläinlääkärikustannukset voivat kaataa koko talouden"

Lemmikinomistajat ovat nyt pulassa, kertoo SEY Suomi. Sen eläinsuojelun jäsenyhdistyksille ja muille vapaaehtoisille on tullut kuluneen syksyn ja talven aikana tavallista enemmän avunpyyntöjä lemmikinomistajilta, jotka ovat joutuneet lykkäämään jopa välttämättömiä hankintoja ja eläinlääkärikäyntejä huonon taloustilanteen vuoksi.

– Merkittävä osa jäsenyhdistyksistämme raportoi, että lemmikinomistajien rahanpuute on lisääntynyt, mikä näkyy muun muassa säästämisenä ruokinta- ja eläinlääkärikustannuksissa. Korkeat eläinlääkärikustannukset voivat kaataa yksittäisen perheen koko talouden. Ihmisten avuntarve on iso, ja se kasvaa koko ajan, sanoo SEYn toiminnanjohtaja Kati White tiedotteessa.

Organisaation jäsenyhdistykset ja vapaaehtoiset eläinsuojeluneuvojat hoitavat päätyönään kodittomia lemmikkieläimiä sekä avun tarpeessa olevia luonnonvaraisia eläimiä.

– Eläinsuojelukenttä toimii miltei kokonaan vapaaehtoisvoimin, ja yhdistysten talous on täysin riippuvainen lahjoituksista. Lemmikinomistajia ei yleensä pystytä auttamaan rahallisesti, koska varat kuluvat käytännössä kokonaan kodittomien eläinten auttamiseen. Kiperimmissä tilanteissa apua kuitenkin pyritään järjestämään mahdollisuuksien puitteissa esimerkiksi tarjoamalla ruokaa ja tarvikkeita, White sanoo.

Yhdistyksen mukaan eläinsuojelijoiden huoli koronan aikana lisääntyneistä eläinsuojeluongelmista on osoittautunut aiheelliseksi. Lisääntyneen lemmikinhankinnan seuraukset näkyvät jo eläinsuojeluyhdistyksissä, ja Venäjän hyökkäyssodan aiheuttama ruoan ja energian hinnannousu sekä kiihtynyt inflaatio vain pahentavat tilannetta.

– Vetoan koko eläinsuojelukentän puolesta, että sellaiset eläinrakkaat ihmiset, joilla on mahdollisuus, ottaisivat yhteyden lähimpään eläinsuojeluyhdistykseen ja tarjoaisivat apuaan. Paikalliset eläinsuojeluyhdistykset ovat taitavimpia kanavoimaan yksittäisten ihmisten tarjoaman avun niille eläimille, jotka ovat suurimmassa avun tarpeessa, White sanoo tiedotteessa.

Uutista päivitetty 8.40: Muutettu otsikkoon sana "lemmikin".