Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Osallistu Pursiseura ÖNS:n ja Loviisan Sanomien perinteikkääseen jääveikkaukseen ja voita 150 euron lahjakortti!

100 vuotta sitten | Kielitaistelua, muistorahoja, automobiilien verotusta – sekä "rutivanhoillinen henkilö homeelta haiskahtavan sotaratsun selässä"

Lehtileikkeitä Lovarista, 12.12.1922

Kieliryhmien välinen railo politiikassa oli leveä.

"Täytyy myöntää, että ruotsalaisen kansanaineksen herrat johtajat Helsingissä tuntevat hyvin vastuunalaisen asemansa. He eivät näytä hetkeksikään unhottavan, että he ovat »sorretun» kansanaineksen oikeuksien palvojat. Sillä mitä ikinä he muuta toimittanevatkin, askartelee heidän mielikuvituksessaan alinomaa heidän kuviteltu vihollisensa, suomen suomalainen kansanaines. Kun vihollispeikko on kuviteltu kyllin hirvittäväksi ja uhkaavaksi, niin heti jymykokous, jossa ei suuria sanoja säästetä eikä epäillä suunnitella keinoja, joita ei voi pitää oikeudenmukaisina eikä luvallisinakaan Selvää on, että tämä herrojen johtajien uusi hyökkäys Suomen suomalaisia vastaan päättyy Don Quijoten hyökkäyksen tavoin. Itsekään tuskin he kaikkeen sanomaansa uskovat. He vain tahtovat pitää ääntä ja lietsoa vihaa kansan keskuuteen, joka ilman heitä olisi paljoa yksimielisempi ja sisäisesti lujempi."

Lapinjärvellä kiisteltiin lahjoitetusta maa-alueesta.

"Seurakunnan kirkkoherra on suojeluskunnan anomuksesta luovuttanut kirkkovaltuuston suostumuksella kappaleen kirkolla kuuluvaa maata urheilukenttäalueeksi Tätä tekoa ei ole yleensä voitu pitää muuna kuin kauniina tekona kirkkoherran puolelta. Ei ole voitu kuvitellakaan, että löytyisi vielä liilakin valistuneessa pitäjässä kuin Lapinjärvi niin parin rutivanhoillinen ja ahdasmielinen henkilö, joka ei voisi hyväksyä tätä menettelyä. Nimimerkki A K–n, jossa tunnemme eräissä piireissä hyvinkin arvossa pidetyn henkilön, on ÖN:ssa noussut homeelta haiskahtavan sotaratsunsa selkään ja tehnyt räikeitä, mutta asiallisuudessa sangen ontuvia hyökkäyksiä seurakunnan kirkkoherraa sekä suojeluskunta- ja urheiluharrastusta vastaan."

Maatalousseurojen Keskusliitto päätti huomioida ansioituneita maatyöntekijöitä.

"Maatalousseurojen Keskusliitto ryhtyy jakamaan maatalouspalvelijoille ja maataloustyöläisille muistorahoja pitempiaikaisesta menestyksellisestä toiminnasta maatalouden palveluksessa samalla seutukunnalla. Muistorahojen jakamisen tarkoituksena on antaa julkinen tunnustus kunnollisesti työnsä suorittaneille palvelijoille ja maataloustyöläisille."

Vuonna 1922 tuli voimaan laki autojen rekisteröinnistä. Liikenteeseen rekisteröityjä autoja oli 1922 lopussa koko maassa 1 754 kappaletta.

"Automobiilien ja moottoripyöräin omistajia Uudenmaan läänissä kehotetaan ennen kuluvan joulukuun 25 päivää jättämään rekisteriotteensa ensi vuoden verotusta varten Helsingissä maaherranvirastoon sekä maaseudulla asianomaiselle poliisilaitokselle tahi nimismiehelle."

Ei lehteä ilman pirtu-uutista, näköjään.

"Viime viikon maanantaina saapui Kouvolan poliisikamarille muuan sotilas sanoen olevansa erään kersantin asialla ]a pyysi saada ostaa sadalla markalla spriitä. Hänelle selitettiin tällöin, ettei poliisikamarista yleensä ole myyty tätä ainetta, vaikka kyllä sitä tavallisesti on, nimittäin takavarikoitua. Tällöin huomasi sotilas sattuneensa väärään paikkaan. Kertoi hänelle neuvotun jonkun talon ja oli hän erehtynyt pitämään poliisikonttoria sinä. Mahdollisesti on joku koiranleuka tallallaan neuvonut janoisen lähimmäisensä harhaan."

Lue myös aikaisemmat:

Museointendentin kuolema, viinan kiroja ja ihmeellisiä keksintöjä – naispuhujat saivat myös neuvoja hameen pituudesta

Veroja, konsertteja, huvituksia, kirjallisuutta, työpaikkoja – ja paljon hupiuutisia Amerikasta

Varoitus kommunisteista, maanjäristys Chilessä ja viulistitähden vierailu – sekä harvinaisen lakoninen onnettomuusuutinen

Jäätilanne, asutuslaki, huijareita ja kirjallisuushuolia – sekä tunteikas kirjoitus nuohoojamestarin kuolemasta

Itsenäisyyspäivän ohjelmaa, lottien pikkujoulujuhlat ja lehden oma linjanveto