Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Rakettipelkoa on syytä ryhtyä hoitamaan juuri nyt" – Näillä eläinkouluttajan neuvoilla saat paukkuaran lemmikkisi selviämään uudenvuoden yli

Sadoissa suomalaisissa perheissä odotetaan vuoden vaihtumista jännittyneinä ja jopa kauhunsekaisin tuntein. Kun vuodentaitetta juhlitaan yleensä raketein ja paukkupommein, kaikki lemmikkitaloudet eivät voi yhtyä riemuun.

Paukkuarkojen lemmikkien uusivuosi voi olla melkoisen katastrofaalinen – mutta niin ei tarvitse olla.

Sipoolainen eläintenkouluttaja Minna Tallberg suosittelee tehokkaaksi osoittautunutta siedätyshoitoa, jonka tarkoituksena on totuttaa lemmikki jo hyvissä ajoin äkillisiin, koviinkin ääniin.

– Rakettipelkoa on syytä ryhtyä hoitamaan juuri nyt, eikä vasta uudenvuodenaattona, Tallberg korostaa.

Mitä varhaisemmassa vaiheessa siedätys äänille aloitetaan, sen parempia tulokset ovat. Joulukuun alku on juuri sopiva aika.

Tallbergin mukaan kyseessä voi olla perheen ja lemmikin uusi, yhteinen harrastus, josta voidaan nauttia istumalla sohvalla.

– Kannattaa odottaa hetkeä, jolloin eläin on jo valmiiksi rauhallinen, Tallberg muistuttaa.

Sitten avataan kännykällä tai läppärillä esimerkiksi Youtubesta löytyvä ilotulitusvideo. Aluksi video voi pyöriä ilman ääntä, mutta sitten ääntä lisätään vaihe kerrallaan.

Jokaisen lisäyksen jälkeen ääntä pidetään samalla tasolla ainakin muutaman minuutin verran.

– Tarkoituksena ei ole se, että eläin reagoisi ääniin, vaan päinvastoin tottuisi niihin. Jos lemmikki reagoi, silloin ei ääntä pidä lisätä, vaan antaa sen tottua niihin rauhassa, Tallberg opastaa.

Siedätyshoitoa jatketaan seuraavana päivänä, kunnes äänenvoimakkuus on uudenvuodenaattona huipussaan. Video tulee pitää päällä reilusti vuodenvaihdeyön jälkeenkin, aina uudenvuodenpäivään saakka.

Äänihoidon tukena on se käytäntö, että rakettien poksuessa lemmikit pidetään ehdottomasti sisällä.

– Silloin ei missään tapauksessa pidä lähteä ulkoilemaan, muuten lemmikki voi raketin pamahtaessa vauhkoontua ja karata hihnasta. On valitettavan paljon koiria ja kissoja, jotka ovat paenneet, eikä niitä ole enää koskaan löydetty, Tallberg kertoo.

Äänipelko voi ajan kuluessa pahentua, varoittaa Evidensia Eläinlääkäripalvelut. Jos pelko jatkuu pitkään, koira voi alkaa pelätä myös ääniin liittyviä tapahtumia. Esimerkiksi ukkosta pelkäävä koira voi alkaa pelätä myös sadetta.

Evidensian käytösneuvoja Helmi Pesonen suosittelee tiedotteessa hakemaan apua lemmikin äänipelkoon heti, jos pelko hankaloittaa tai rajoittaa arkea esimerkiksi siten, ettei se voi ulkoilla kaikissa mieluisissa paikoissa.

Ammattilaisen apua kannattaa hakea myös silloin, jos lemmikki alkaa pelätä useampia asioita, palautuu hitaasti pelottavista tilanteista tai voi selvästi huonosti äänipelon aikana.

– Pelko on luonnollinen tunne, mutta pitkittyessään tai liian usein koettuna se on aina uhka hyvinvoinnille. Se aiheuttaa aina stressiä ja sillä voi pitkittyessään olla vaikutuksia koiran suolistoon, uneen, vastustuskykyyn ja tietenkin käyttäytymiseen, Pesonen sanoo tiedotteessa.

Minna Tallbergin oma jackrussellinterrieri on saanut lisäapua rauhoittavasta lääkityksestä. Sen turvin vuodenvaihde on sujunut hyvissä, miellyttävissä merkeissä.

Monet hotellit ovat avanneet ovensa myös koira-asiakkaille, jos rakettipaukkeen kuuntelu käy kotioloissa mahdottomaksi. Hotellien äänieristetyissä huoneissa lemmikit eivät kuule räiskettä ja rätinää.

Esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoaseman kainalossa sijaitsevassa Hotel Clarion Helsinki Airportissa on viime vuosina ollut vuodentaitteessa jopa parisensataa koiraa. Koiranomistajien innostus rauhalliseen vuodentaitteeseen ylitti hotelliväen mukaan jo kuusi vuotta sitten kaikki odotukset.

– Meidän perheessä ei tähän vaihtoehtoon ole tarvinnut turvautua, mutta joillekin se on varmasti suuri helpotus, Tallberg pohtii.