Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hyväkin palovaroitin on tehoton, jos terassilla roihahtaa – Nyt on tulipalojen surullisin kuukausi

Tehokkainkaan palovaroitin ei suojaa asuntoa, jos tulipalo syttyy kodin ulkopuolella, esimerkiksi terassilla. Asiasta kertoo vakuutusyhtiö If tiedotteessaan.

Ifin testeissä huomattiin, että palovaroitin reagoi terassilla syttyneeseen paloon myöhään. Palo ehti levitä kymmenen minuuttia ennen kuin palohälytin sisällä reagoi. Siinä vaiheessa tuli oli jo levinnyt laajalle.

Joulukuussa sattuu Ifin tilastojen mukaan ylivoimaisesti eniten kynttilöiden aiheuttamia paloja ja erityisesti joulunalusaika korostuu riskialttiina.

– Kynttilöitä poltetaan nyt vuoden pimeimpänä aikana ja jouluna. Ne tuovat tunnelmaa ja valvottuna vahingoilta yleensä vältytäänkin, kommentoi Ifin omaisuusvakuutusten vakuutuspäällikkö Ismo Ruokoselkä tiedotteessa.

Kynttilöiden aiheuttamat palot johtuvat usein valvonnan puutteesta. Sisätiloissa lasten ja eläinten toiminta voi kaataa kynttilän tai jotain menee tulen päälle. Ulkona tuuli voi kaataa kynttilän.

Yksi Ifin vuoden 2021 suurimmista kotitalousvahingoista sai alkunsa terassille jätetystä kynttilästä.

– Pääsääntönä on, ettei kynttilöitä jätetä valvomatta palamaan, ei sisälle eikä ulos, Ruokoselkä muistuttaa.

If testasi viime vuonna ennen joulua, miten ulkolyhtyjen ja kynttilöiden huolimaton käsittely vaikuttaa paloriskiin. Polttotestissä ei noudatettu lyhtyjen ja kynttilöiden käyttöohjeita.

Testeissä selvisi useita syitä, joissa ulkokynttiläkin voi aiheuttaa tulipaloriskin. Esimerkiksi väärin sijoitettu, liian pieni kynttilä pääsi kaatumaan puurunkoisen lyhdyn sisällä ja tuli levisi nopeasti lyhdyn runkoa pitkin viereiselle seinälle.

Lyhdyn sisälle kuuluu vain sinne tarkoitettu, oikeankokoinen kynttilä, ei ulkoroihu tai helposti syttyvät irtokoristeet.