Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valoa tunnelin päässä: tämä muutos tapahtuu pian Suomen asuntomarkkinoilla

Suomen asuntomarkkinoiden lokakuussa alkanut alavire ja asuntokauppojen määrän raju lasku jatkuvat ensi kevääseen.

Markkinatilanne alkaa normalisoitua viimeistään loppukeväästä ihmisten sopeuduttua uuteen korko- ja hintatasoon ja aktivoiduttua jälleen asunnon vaihtoon ja ostoon liittyen. Asiasta kertoo Sp-koti tiedotteessaan.

Sp-kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen ennustaa vanhojen asuntojen kaupan laskevan ensi vuonna korkeintaan viisi prosenttia ja hintojen 2–4 prosenttia koko maassa.

Hän ennustaa vanhojen asuntojen kauppamäärän laskevan Suomessa ensi vuonna korkeintaan viisi prosenttia ja uusien asuntojen 5–10 prosenttia.

– Myös asuntojen hinnat laskevat ensi vuonna. Oma ennusteeni on, että hinnat tulevat koko maassa alaspäin 2–3 prosenttia ja pk-seudulla 3–4 prosenttia, Rantanen kertoo tiedotteessa.

Helsingissä ja pk-seudulla hinnat laskevat todennäköisesti jonkin verran enemmän kuin muualla Suomessa, sillä koronan ensivaiheen jälkeen halutuimmilla asuinalueilla markkinat ylikuumenivat ja asuntojen hinnat nousivat paikoin ennätyksellisen paljon

Kun pääkaupunkiseudullakin on tarjontaa selvästi enemmän kuin vielä viime vuoden lopulla, asuntojen myyntiajat ovat pidentyneet ja se vaikuttaa hintoihin. Sama trendi tulee jatkumaan ensi vuonnakin. Hinnat eivät kuitenkaan laske kaikilla asuinalueilla tai kaupunginosissa.

Edelleen halutuimmilla alueilla, joissa tarjontaa on suhteessa vähemmän, hintakehitys voi olla jopa hieman plussalla.