Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jo 75 prosenttia yläkoulunsa aloittaneista on saanut tämän rokotteen – Ehkäisee yllättävän monia syöpiä

Papilloomavirusta vastaan annettava rokote ehkäisee useita eri syöpiä, ja paras keino suojautua tartunnalta on HPV-rokote.

Yläkoulun aloittaneiden vuonna 2009 syntyneiden tyttöjen rokotuskattavuus on noin 79 prosenttia ja samanikäisten poikien kattavuus noin 71 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi valtakunnallisen rokotusrekisterin tiedoista. Asiasta kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotteessaan.

Suomessa tytöt ovat saaneet HPV-rokotteet syksystä 2013 ja pojat vasta syksystä 2020 lähtien maksutta osana kansallista rokotusohjelmaa. Tämä selittää ainakin osittain tyttöjen ja poikien rokotuskattavuuden eroa.

Rokotussarjaan kuuluu kaksi annosta. Niitä tarjotaan yleensä viidennellä ja kuudennella luokalla, mutta rokotteet on mahdollista saada vielä yläkoulussakin. Koronavirustilanne on voinut vaikuttaa rokotusten toteutumiseen.

Tästä syystä HPV-rokotussarja voidaan aloittaa kevätlukukauden 2023 loppuun saakka myös niille alaikäisille nuorille, jotka eivät ole saaneet rokotuksia peruskoulun aikana.

Papilloomavirukset aiheuttavat useita eri syöpiä, kuten suuontelon, suunielussa erityisesti kielentyven ja nielurisojen sekä peräaukon, peniksen, kohdunkaulan, emättimen ja ulkosynnyttimien syöpiä. Lisäksi ne aiheuttavat osan alanielun, kurkunpään, nenänielun ja suunielun muiden alueiden syövistä.

OIKAISU 29.11. kello 8.50: Papilloomavirusta vastaan annettava rokote ehkäisee useita eri syöpiä, ei siis aiheuta niitä, kuten jutun alussa alun perin kerrottiin.