Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Unelmani on myöhemmin itse valmentaa taitoluistelijoita" – Valio Akatemian stipendin saanut loviisalainen Taika Ackté, 13, treenaa luistelua lähes päivittäin ja harrastaa vielä muutamaa muuta lajia

Loviisalainen taitoluistelun harrastaja Taika Ackté, 13, on saanut Valio Akatemian vuodelle 2023 myöntämän 250 euron arvoisen stipendin.

Valio jakoi 15.11. Uudenmaan ja Kymenlaakson alueella yhteensä 76 raha- ja ravitsemusstipendiä lasten ja nuorten liikunnan ja urheilun tukemiseen. Stipendejä jaettiin yhteensä noin 130 000 euron edestä 319 kohteelle. Hakijoita oli 2 000.

– En ensin uskonut, että sain stipendin, mutta sitten tuntui todella kivalta saada se, Ackté sanoo.

Ackté harrasti luistelua aluksi pari vuotta Loviisassa. Nykyisin loviisalainen treenaa Porvoon Taitoluistelijoissa Venla Vehkaluodon valmennuksessa. Ackté luistelee virallisesti H2-ryhmässä, mutta osallistuu välillä H1-ryhmän treeneihin.

– Valmentajani tekee uuden kilpaohjelman ja pääsen kilpailemaan tammikuussa. Taitoluistelun aloitin sattumalta, kun etsin voimisteluseuraa ja kokeilin luistelua, hän kertoo.

Ackté harrastaa myös balettia, taekwondoa, ratsastusta ja pianonsoittoa.

– Baletti auttaa tasapainossa ja notkeudessa. Treenaan viikossa 3-4 jäätä ja 2 oheista. Lähden joskus suoraan koulusta Porvooseen bussilla ja lauantaisin lähden jo aamulla 8.15 Porvooseen.

Ahkera taitoluistelija treenaa myös vapaa-ajallaan, mutta aikaa jää myös opiskelulle, läksyille, perheelle ja muulle ajanvietolle. Harjurinteen koulua käyvän Acktén silmäterä on Athos jr., Romaniasta pelastettu 2-vuotias sekarotuinen rescue-koira.

– Vapaa-ajalla harjoittelen hyppyjä ja venyttelen. Pelaan myös PlayStation5-pelikonsolia ja leikin koirani kanssa. Athos jr. täyttää kolme ensi vuoden huhtikuussa. Minulla on vielä toinen koira ja kaksi kissaa eli yhteensä neljä eläintä.

Loviisalainen mainitsee suurimmiksi saavutuksikseen viime vuonna saamansa pokaalin ja erityismaininnan.

– Sain pronssipokaalin Lappeenrannan kisoista. Kotkan kisoista sain erityismaininnan kauniista liu'usta.

Nuori liikkuja viihtyy treeneissä ja haaveilee valmentavansa itsekin jonain päivänä.

– Tavoitteeni on oppia kaksoishyppyjä ja piruetteja hyvin. Unelmani on myöhemmin itse valmentaa taitoluistelijoita. Taitoluistelussa on parasta se, että valmentajat kannustavat ja ovat positiivisia. Treeneissä on todella kivaa. Opin aina jotain uutta ja harkkoihin on kiva mennä, Ackté kiteyttää.

Valion stipendiaatteja olivat mukana valitsemassa Valio Akatemia® ohjelman kummit jalkapalloilija Joel Pohjanpalo, hiihtäjä Kerttu Niskanen, estejuoksija ja suunnistaja Topi Raitanen sekä hiihtotubetusryhmä Real Skifi. Stipendiä voivat hakea alle 18-vuotiaat yksilöurheilijat, joukkueet ja koululaisryhmät ympäri Suomea. Valio Akatemia® tukee liikuntaa ja urheilua monipuolisesti - ei vain kannuksensa ansainneita, kilpailutavoitteet mielessä urheilevia, vaan kaikenlaista muutakin liikunnan iloa.

– Oleellista on, että voimme tarjota monipuolisia mahdollisuuksia liikunnasta nauttimiselle. Siihen kuuluu monenlaisia lajeja, tavoitetasoja ja yhdessä sekä itsenäisesti tekemistä. Jokaiselle löytyy varmasti oma tapa kokea liikunnan iloa, ja tässä haluamme tukea suomalaisia lapsia ja nuoria, Valion markkinointipäällikkö Nina Wahlström sanoo.