Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ostitko lapselle jonkun näistä leluista? Tukehtumisvaara: "Poista käytöstä välittömästi!"

– Poista käytöstä välittömästi!

Tällaisen kehotuksen, huutomerkkeineen, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on liittänyt tänään maanantaina useaan leluun, jotka vedetään nyt pois markkinoilta. Kaikissa on sama vika: tukehtumisvaara.

Takaisinvedettävien joukossa on kaksi pehmolelua ja kaksi imukuppipyssyä. Kaikki neljä ovat osa Tukesin valvontaa, jossa virasto tutkii kirpputoreilla myytäviä uusia leluja.

Toinen takaisin vedettävistä pehmoleluista on Pikachu imukupilla ja toinen Nalle, jolla on rusetti ja imukuppi.

Molemmista irtosivat vetotestissä muoviset silmät ja imukuppi. Ne voivat kokonsa vuoksi aiheuttaa lapselle tukehtumisvaaran. Nallesta irtosi myös kuono.

Pikachussa oli enemmänkin vikaa: irtoavien osien lisäksi sen hatun kankaassa oli aukko, josta testisauva mahtui koskettamaan kuitumaista täytemateriaalia. Jos materiaalia päätyy lapsen hengitysteihin, se voi aiheuttaa infektion tai jopa tukehtumisvaaran. Lisäksi tuotteen merkinnöistä puuttuivat lelulainsäädännön vaatimat valmistajan ja maahantuojan tiedot. Tuotteessa oli myös harhaanjohtavasti merkittynä ”kielletty alle 3-vuotiailta” -symboli. Koska pehmolelut luokitellaan alle 3-vuotiaille soveltuviksi, ei tuotteessa tule olla tällaista merkintää

Pikachu-lelun vastuuyritys on vantaalainen DA Invest OY Bella itsepalvelukirppis ja nallen helsinkiläinen Joonanmeri Oy.

Ammusleluista puolestaan irtoaa pieniä osia eli ammusten imukupit, joihin lapsi voi tukehtua. Lisäksi niistä puuttuvat lakisääteiset maahantuojan yhteystiedot sekä varoitukset suomeksi ja ruotsiksi.

Takaisin vedettävät ammuslelut ovat Shoot Game ja Revo v. soft bullet gun -nimiset pyssyt. Shoot Gamen vastuuyritys on Sipoossa sijaitseva K.J.H. Pihlaja ja Revo v. soft bullet gunin Helsingissä sijaitseva Tianjie Private.

Kaikkia neljää lelua koskee niin sanottu palautusmenettely. Tämä tarkoittaa, että tuotteen myynti on lopetettava ja kuluttajille jo päätyneet lelut kerättävä takaisin.